Vem ska ansvara för skolbiblioteksverksamheten?!!

Torsdagen i höstlovsveckan 2008 var vi på Högstorpsskolan i Växjö för att bli inspirerade och peppade av verksamheten som utgår från Skolbiblioteksforum till skolor i Växjö kommun. År 2000 fattades beslutet att starta verksamheten och organisatoriskt ligger den direkt under skol- och barnomsorgsförvaltningen efter en inventering av lokala resurser och behov samt målmedveten omvärldsbevakning.

Idag är Monica Holm chef för verksamheten och har samma uppdrag, befogenheter och placering i beslutshierarkin som kommunens rektorer inom respektive området. 17 bibliotekarier med spetskompetens inom bibliotekspedagogik är anställda och arbetar på var sin skola 4 dagar i veckan. Fredagar är vikta för ”kommunövergripande uppdrag”, i regel till förskolor, gemensamma överläggningar, fortbildning och liknande.

Syftet är att väcka intresse och nyfikenhet för läsande och lärande, förmåga att söka och granska information. Det är ytterst varje rektor som har yttersta ansvar för utveckling och resurser för att ingå i Skolbiblioteksforums verksamhet. Läs mer på Skolwebb Växjö och klicka på Skolbiblioteksforum.

Vem vill du vara anställd av?

 • Kulturförvaltningen – för då har man i alla fall kollegor inom yrket
 • Rektorn/skolan – för att det är faktiskt för skolan vi utför uppdraget
 • ”Skolbiblioteksforum-variant” – för då har vi yrkeskollegor samtidigt som rektorn ansvar för utveckling och resurser

Finns det ett klockrent svar? Vilka fördelar respektive nackdelar finns med de olika lösningarna? Vilken modell främjar bäst vår väg mot att uppfylla skolbiblioteksvisionen i Kalmar län?

Vad tycker du?

Annonser

2 svar to “Vem ska ansvara för skolbiblioteksverksamheten?!!”

 1. Birgitta Gustafsson Says:

  Jag förespråkar en bildningsorganisation med bibliotek och skola i ett, vi behöver kollegor bland såväl pedagoger, ittekniker som bibliotekarier. I många mindre kommuner är biblioteksdelen alldeles för liten för att kunna driva utveckling.
  /Birgitta G

 2. Inga Says:

  Hej!
  Jag är helt och hållet inne på Växjös modell och tycker att det vore ngt att ta efter i de flesta kommuner, både större och mindre. Skolan måste vara medveten om sitt ansvar och som bibliotekarie måste man bemanna skolbiblioteket och finnas på plats både för elever och pedagoger när behovet uppstår. Samtidigt är skolbiblioteksverksamhet en verksamhet som hänger mellan skola OCH bibliotek och därför behöver vi ha kontakt även men bibliotekariekollegor, få ”biblioteksfortbildning” m.m. I Växjömodellen får man bägge delar.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: