Sanna böcker…

Det borde ha varit svårt att inte uppmärksamma debatterna kring Liza Marklunds ”Gömda” och huvudpersonen Mias egna bok. En aspekt är hur förlaget förändrat upplagornas utseende. En annan är hur sann sanningen är i verkligheten. Förlagets och författarens uppsåt, anseende och ansvar har granskats i sömmarna. Jag tycker att man får en sansad, samlad och intressant bild via Svensklärarföreningens blogg – inklusive kommentarerna.
Biblioteksvärlden har närmat sig problematiken bland annat genom att ventilera klassificering och signum – roman, kvinnomisshandel, biografi eller vad? Nej, jag är inte ironisk, utan ser signumdiskussionen som ett av flera sätt att fundera över bokens sanningshalt och innehåll.

För oss som möter unga människor som verkligen vill läsa dess böcker, som tar dem på djupaste allvar, kanske till och med har fått tipset från lärarens litteraturlista… för oss, för dig, får frågan ytterligare en dimension och kanske att det är den viktigaste:

Hur bemöter vi deras läsintresse och önskan att läsa fler lika sanna böcker? Ska vi diskutera sanningshalten med dem? Är det okej att lägga fram någon form av kvalitetssynpunkt? Var och hur samtalar vi, har vi en dialog med våra elever om detta? Om inte – varför då, då?

Kan du ge några goda exempel på hur man kan jobba med detta i samverkan med skolans övriga personal?
/ Pia Malmberg-Kronvall

Annonser
Publicerat i Etik, Läsfrämjande. Etiketter: . 2 Comments »

2 svar to “Sanna böcker…”

  1. Inga Says:

    Jag kan inte, just nu, ge några exempel på hur man tillsammans med ”sina” svensklärare kan jobba kring detta men jag tycker det är jätteintressant och utvecklande! Och hur mycket jag måste bortse från min egen, personliga uppfattning om dessa böcker (som jag tycker brister i kvalité, gestaltande m.m.) för att kunna ta en seriös diskussion med eleverna, som är helt uppslukade, fascinerade och tagna. Här skulle vi definitivt behöva någon form av fortbildning, läsecirkel m.m. för att själva kunna läsa och diskutera texterna och fenomenet – gärna ihop med svensklärare för att få dubbla perspektiv!

  2. piamk Says:

    Bra uppslag på fortbildning! 10 december, på Nobeldagen, ska Regionbiblioteket ha en dag kring skönlitteratur, vad sägs om att ta Sanna böcker då?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: