Tips marknadsföring i skola

För ett tag sedan uppmanade och utmanade jag dig att jobba vidare med att biblioteket ska synas på skolans webb. Nej, jag har inte gjort någon granskning och det har inte duggat kommentarer heller, men ser i statistiken att folk läser.

En bibliotekarie är informationsspecialist, inte sant? Därför bör vi erbjuda skolledarna vår expertis och kompetens inom området. Du kan ta draghjälp av länkar och artiklar nedan.

Tidskriften Datorn i utbildningen (diu) hade i förra numret (nr 6 2008 ) flera artiklar om skolans marknadsföring. Där finns tips på webbplatser kring frågan.

När jag skummar infon på de olika webbplatserna upptäcker jag rätt snart att det står knappast BIBLIOTEK i eldskrift sida upp och sida ner. Detta kan man förstås ha synpunkter på och tyvärr blir jag inte överraskad. Jag blir snart varse att det inte är läge att bli ens lite upprörd över det hela.

När jag kollar Skolverkets Leda med IT-webb förstår jag rätt snart varför. Frågorna i deras checklistor och diskussionsunderlag tyder på att det tydligen är rätt få skolor som har uttalad och genomtänkt plan för sina webbplatser.

Du kan få både forskningsöversikter och handfasta råd på Richard Gatarskis blogg om skolors marknadsföring.

Min webb-bibel sedan 2005 då jag jobbade som projektledare för Oskarshamns kommuns webbplats är dåvarande myndigheten Vervas Vägledning 24-timmarswebben. För skolans och bibliotekets del är det särskilt kapitel 2, 5 och 7 som är mest relevanta. Tyvärr är Verva nedlagt sedan årsskiftet och jag har därför bara hittat en vägledning från 2004, jag ska leta vidare efter uppdaterad version.

Önskar dig lycka till och gott arbete!
// Pia Malmberg-Kronvall

Annonser

4 svar to “Tips marknadsföring i skola”

 1. Lars Karlsson Says:

  Jag har en länk till Vägledningen 24-timmarswebben i pdf i mitt blogginlägg ”Utrusta dig rätt från början”, vilken tur va?

  eutveckling.se finns Vägledningen nuför tiden.

 2. piamk Says:

  Jag tackar för info:n! / Pia

 3. Anna-Stina Says:

  Jag har aldrig haft svårt att få plats för mitt skolbibliotek på mina skolors hemsidor. kan kanske hänga ihop med att jag alltid varit involverad i webmasteriet på skolans hemsida 😉 Sånt utnyttjar man förstås. Det jag har valt att lyfta fram har alltid varit informationssökningsresurserna, och haft denna sida som startsida i skolbiblioteket (i alla fall på ena stället). Men det hjälper ju inte om om inte arbetar aktivt gentemot eleverna med sidan.

  Apropå marknadsföring… 😉 Det finns många bra rss-flöden på den här bloggen. Kanske kan det vara intressant också med ett flöde från Fråga bibliotekets svarsbank? Vi har ju en väldigt stor andel skolelever som får svar på sina skolfrågor från bibliotekarier: http://fragabiblioteket.wordpress.com/ Ibland kan man hitta bra svar på knepiga frågr, som man kan återanvända.

 4. piamk Says:

  Jovisst, när man har någon form av web-master-funktion på sin skola då är det också lätt att styra vilka ingångar och rubriker som hamnar högt upp i hierarkin. Vet av egen, positiv, erfarenhet.

  Sen har vi det som jag tror är majoritetens situation. Där det är långt till att få vara med på redaktionsråd och/eller beslutsgrupper. Plus att jag tror det är svårare för grundskolors bibliotek än för gymnasier. En orsak kan helt enkelt vara att man inte har eget skolbibliotek (vilket är otroligt men inte ovanligt…) Eller att de skolor som har avtal med folkbibliotek med olika omfattning av service – då verkar det att skolan tycker att biblioteket inte hör till skolans organisation.

  Vi kommer att jobba konkret med frågorna kring orsaker och framförallt strategier för förändring på vårt nätverksmöte för skolbibliotek i Kalmar län som vi har om några veckor. Återkommer med rapport!

  När det gäller RSS från Fråga biblioteket så visst har jag funderat på det. Ska kolla upp det hela vidare – kanske att vi ska lägga den även på annan regional webbresurs – som man har visst inflytande över. Återkommer kring det också! // Pia Malmberg-Kronvall


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: