Ny läroplan + Skolbiblioteksmanifestet = sant?

Skolverket har fått i uppdrag att skriva ny läroplan och nya kursplaner. Du kan följa processen på Skolverkets särskilda webbsidor för reformarbetet Skola 2011.

Kan väl bara stilla (hittills!) önska att Skolbiblioteksmanifestets inledande ord kring skolbibliotekens uppdrag ”Skolbiblioteket förmedlar kunskap och tankar som är grundläggande i ett informations- och kunskapssamhälle. Skolbiblioteket ger eleverna de färdigheter som behövs för ett livslångt lärande. Det ger dem möjlighet att utveckla sin inlevelseförmåga för att de ska kunna ta sitt ansvar som medborgare” kommer att vävas in på ett tydligare sätt än tidigare.

I de befintliga läroplanerna står att läsa under Rektors ansvar ”skolans arbetsmiljö utformas så att eleverna får tillgång till handledning, läromedel av god kvalitet och annat stöd för att själva kunna söka och utveckla kunskaper, t.ex. bibliotek, datorer och andra hjälpmedel”. Mer krut och pondus för skolbiblioteken önskas, tack!
// Pia Malmberg-Kronvall

Annonser

2 svar to “Ny läroplan + Skolbiblioteksmanifestet = sant?”

 1. Inga Says:

  Under ”lärares ansvar” i samma läroplan står det att man ska se till att eleverna undervisas i ”bibliotekskunskap”…..hm, hm, hm!

 2. piamk Says:

  Och vad jag förstått har det inte specifikt ingått i Skolverkets uppdrag med läroplanen att djuparbeta med skolbibliotekets roll…
  Men den som vill kan lämna synpunkter. Så här står det på Skolverkets 2011-portal:

  Vad tycker du?

  Du som enskild lärare, rektor eller skolhuvudman och ni som arbetslag eller skola är naturligtvis välkomna att bidra med era erfarenheter och synpunkter. Enklaste sättet att göra detta är via e-post till skola.2011@skolverket.se

  För att vi ska kunna ta med era synpunkter i arbetet måste vi ha dem senast den 9 mars 2009.”


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: