Sjunkande elevantal – påverkar det biblioteksresursen?

Idag läste jag via tips från Skolportens nyhetsbrev i Skolvärlden om hur många kommuner sliter med varselsituationer på framförallt lärarsidan. Vi kan se att Nybro kommun nämns i artikeln.

Skolverket har i ett pressmeddelande 20 feb tagit upp frågan. Där finns också länkar till statistik i mängder och olika varianter.

Skolbibliotekens resurser och personalstyrka ökade inte i takt med tidigare års ökning på lärarsidan. Frågan är kanske hur det nu kommer att gå med biblioteken i samband med lärarvarsel, minskande elevkullar och krav på en budget i balans…

Får man behålla nuvarande resurser? Har någon hört något?
//Pia Malmberg-Kronvall

Annonser
Publicerat i Resurser. Etiketter: . 1 Comment »

Ett svar to “Sjunkande elevantal – påverkar det biblioteksresursen?”

  1. Inga Says:

    Jag tror, tyvärr, att personalminskningar är att vänta även inom skolbiblioteksvärlden. Vi har tex drabbats av att vår assistent på 0,75% försvinner medan man behåller (än så länge!!) en grundbemanning på 2.0 bibliotekarie. Jag vet inte om jag har varit naiv men just mot bakgrunden att det är så himla svårt att få personal till skolbiblioteksverksamheten hade jag hoppats på att man skulle värna mer om skolbibliotekspersonalen och försöka ”övervintra under de hårda åren” (vi skulle t ex kunna delfinansiera vår verksamhet genom att öppna upp för andra skolor inom Kalmarsunds gymnasieförbund eller kanske tillfälligt ta över andra arbetsuppgifter) för att stå med full styrka när elevkullarna vänder igen. Lärare anställer man alltid när behovet uppstår men vi brukar få kämpa oss mer eller mindre blodiga för mer resurser. Beklagligt.
    /Inga på Jenny Nyströmsskolans bibliotek, Kalmar


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: