Fulltextartiklar – gratis och/eller betaldatabaser?

Först en nyhittad favorit: Globalarkivet
Globalarkivet är ett fritt tillgängligt fulltextarkivmed förenings- och tidskriftsmaterial. Allt som publicerats i Globalarkivet omfatttas av upphovsrätten. Författarna behåller upphovsrätten till sina verk i enlighet med den Creative Commons-licens som de valt att publicera dem under. Globalarkivet bygger på ett samarbete mellan föreningar och tidskrifter med fokus på globala rättvisefrågor, solidaritet och hållbar utveckling. Projektet samordnas av Världsbiblioteket.

Globalarkivet ger ett luftigt och lättsökt intryck, har både enkel och avancerad fritextsökning, ämneslistor och länkar till andra open access/fria texttillgångar. Testa den! Rekommendera den!

Google nyheter
Är en söktjänst enligt gängse Google-kriterier men med fokus på enbart nyheter – ”Google Nyheter är en unik nyhetstjänst på så sätt att resultaten enbart sammanställs med hjälp av datoralgoritmer, utan mänsklig inblandning. Det betyder att nyhetskällorna väljs utan politisk vinkling eller ideologi, så att du kan se hur en viss nyhet speglas av olika nyhetsförmedlingar”

Själv har ingen egen erfarenhet av hur den fungerar i skol- och gymnasiebibliotek och med elever. Det vore intressant att få höra mer om annans erfarenheter!

Artikelsök
Ibland dyker det upp frågor på Skolbib-listan kring Artikel-sök. Många upplever att den är för dyr, att den inte används, att man lika gärna kan hitta liknande material på annat sätt. Jag håller med om att den är dyr, men… om jag fortfarande varit på skola tror jag nog att jag hoppats kunna fortsätta med den. För fortfarande ger den ett granskat urval och det är precis vad studerande i olika åldrar behöver. Men som sagt, jag har full respekt för att strama budgetramar i kombination med hög prislapp påverkar beslutet i högsta grad. Hur många skol- och gymnasiebibliotek har Artikelsök idag?
// Pia Malmberg-Kronvall

Annonser

4 svar to “Fulltextartiklar – gratis och/eller betaldatabaser?”

 1. Jonas Forselius Says:

  Globalarkivet har mest källor från hårt vänstervridna tidningar/föreningar, det kanske man ska upplysa eleverna om?

 2. Pia Malmberg-Kronvall Says:

  ”Hårt vänstervridna” eller ej. Under ”Om globalarkivet” står att läsa: Globalarkivet bygger på ett samarbete mellan föreningar och tidskrifter med fokus på globala rättvisefrågor, solidaritet och hållbar utveckling. Projektet samordnas av Världsbiblioteket som har sina lokaler i Solidaritetshuset i Stockholm

  Om Solidaritetsrörelsens hus står det: Föreningar som arbetar med fred-, miljö- eller solidaritetsarbete och som är partipolitiskt och religiöst obundna kan bli medlemmar i Solidaritetsrörelsens Hus.”

  Svenska kvinnors vänsterförbund låter lite vänstervridna kanske, men de förklarar sitt engagemang så här: ”SKV, Svenska Kvinnors Vänsterförbund är en riksförening med en ärorik historia av aktivt engagemang för kvinnor, fred, jämställdhet och internationell solidaritet, mot fattigdom och våld i hela världen. Vi har genom åren engagerat oss i olika projekt i utvecklingsländerna, Vietnam, Honduras, Ghana, Indien, Bosnien och förnärvarande i Liberia. Vi har en gemensam tidning VI MÄNSKOR, som utkommer med 4 nummer per år. Vi har många engagemang i olika nätverk, mot kärnvapen, mot krig, kvinnoorganisationer etc.”

  Vad ska man tänka om Afrikagruppernas vänstervridning, som presenterar sig så här: ”Afrikagrupperna är en partipolitiskt och religiöst obunden solidaritetsorganisation som arbetar för en mer rättvis världsordning.”

  Listan skulle kunna göras längre. Eller så kan man bara konstatera att ingen någonsin lär lyckas vara hundra procent objektiv. Solidaritetsarbete engagerar säkert en hel del ”vänsterfolk”.

  Men även centerpartister, folkpartister, socialdemokrater, miljöpartister och ev en och annan moderat. Åtminstone i den solidaritetsarbetande lokalförening jag är med i OSAK). Vill understryka att detta sista avsnitt lägger jag till som privatperson. Inte som tjänsteman. Resten har jag försökt använda ett källkritiskt förhållningssätt till.

  Vad tycker och tänker du läsare om detta?

 3. Jonas Forselius Says:

  Att det är säkert många av de organisationer som står bakom Globalarkivet som är obundna och med bästa vilja försöker vara objektiva, denna stora svårighet! Men det blir lite komiskt om man går in på t.ex länder, kollar Kuba och ser att 99% av artiklarna är hämtade från ”Tidskriften Kuba” som återger propaganda från den kommunistiska diktaturen Kuba. Jag föredrar Globalportalen, den känns mer neutral. Fast jag tycker inte att det är fel att visa källor som är vridna åt ena eller det andra hållet. Jag tycker det är givet att upplysa eleverna om att läser de en ledare i Svenskan får de vara mevetna om att det är högervridet.
  Jag vet inte, jag kanske jag är ”mammig” men jag tror många elever behöver göras medvetna om ganska mycket.
  Kul att det blev lite diskussion, det har vi sällan om våra källor och resurser!
  Kram/Jonas

 4. piamk Says:

  Yes, jag gillar också diskussion!

  Sen är det väl som så att Globalportalen och Globalarkivet har flera organisationer gemensamt… samt att vår diskussion blir ett tydligt exempel på ett smart granskande förhållningssätt –> alltid se till att ta info från flera och olika källor.

  Näe, Jonas, inte är du ”mammig” snarare gott bibliotekarisk. Fortsätt med det!
  // Pia


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: