Dewey – klassificeringssystemet för dig och din skola framöver?

Jag minns att det stod något i höstas på BIBLIST att Kungliga biblioteket, KB, skulle gå över till Dewey som klassificeringssystem. Och? Vad skulle det innebära för skol- och folkbibliotek? Nu kommer det att innebära – beslutet är fattat.

Nyss väckte Anna-Stina Axelsson, Regionbibliotek Stockholm, frågan igen på Skolbib-listan. Det fick mig att börja titta närmare på KB:s, Kungliga bibliotekets webbplats för bakgrund och beslutsunderlag.

I rapporten ”Dewey som klassifikationssystem – varför bör vi byta ut SAB?” från december 2008 av Svensk biblioteksförenings utvecklingsråd för media och samlingar man kan läsa:
”Det är svårt för ett litet land som Sverige att på sikt ensamt underhålla och utveckla ett klassifikationssystem. SAB-systemet är föråldrat och behöver göras om från grunden”

”Det är av stor vikt att hålla samman det svenska biblioteksväsendet med ett gemensamt system för klassifikation. Det är också en stor pedagogisk fördel om folk/skolbibliotek också går över till Dewey, helst samtidigt som universitets- och högskolebiblioteken”

”Besvärlig övergångsfas
Svenska bibliotekarier har en djup kunskap i SAB-systemet och det krävs omfattande utbildningsinsatser för att lära om till Dewey. Under en övergångsperiod kommer det att vara nödvändigt att arbeta parallellt i båda systemen, vilket kan upplevas som rörigt, även av biblioteksanvändarna. Hylluppställningen är en central fråga för folk-och skolbiblioteken och den hanteringen kommer att se olika ut på olika bibliotek i ett övergångsskede. Detta kommer i övergångsskedet (kanske tio år) att försvåra användningen för alla som rör sig mellan olika bibliotek och bibliotekstyper” (hela rapporten hittar du via Svensk Biblioteksförening –> klicka på Om föreningen –> klicka Utvecklingsråd och välj rapporten från mittenfältet)

KB planerar att starta med övergången senare delen av 2009 för att vara genomförd 2012.

Tittar man på de olika rapporterna kan bara konstatera att Biblioteksföreningen har mer om användarperspektiv än vad Kungliga Biblioteket har, helt i enlighet med sina respektive uppdrag.

Hur ska vi göra på våra skolor? Ha Dewey och SAB i katalogen och SAB på hyllorna? Eller bör vi göra om också hylluppställningen till Dewey? Vilket skulle innebära ett hästarbete och kräva resurser och får man dem i denna ekonomiska vargavinter?

Kommer det att finnas lika många hylluppställningar som det finns kommuner eller till och med bibliotek? Eller kan vi och bör vi göra ett någorlunda enhetligt system tillsammans? Ska det se likadant ut med hylluppställningen på skol-, gymnasie- och folkbibliotek?

Eller ska vi ha egna, exempelvis tematiska hylluppställningar i skolbiblioteken? Exempelvis efter skolämnen? Kan vi äntligen ha både vilda och tama djur på samma ställe? Språk och litteratur närmare varandra? Kärnkraft, annan energi och miljöaspekter tillsammans?

Och hur få vi in ”ett användarperspektiv”? Dags att börja fundera och planera?
// Pia Malmberg-Kronvall

Annonser
Publicerat i Klassificering. Etiketter: . 3 Comments »

3 svar to “Dewey – klassificeringssystemet för dig och din skola framöver?”

 1. Anna-Stina Says:

  Jag tror det är viktigt att vi börjar förbereda oss mentalt och planera, för jag tror inte på varianten att folk- eller skolbiblioteken kommer att kunna välja att ha kvar SAB. Formellt sett finns inget ”tvång” att byta till Dewey, men rent praktiskt kommer det att bli så. Ska vi t ex i framtiden hämta bibliografisk information från LIBRIS, så kommer inte SAB-klassningen att finnas där.

  Övergångsperioden kommer att vara lång, så vi behöver hitta sätt att hantera två system parallellt… I vissa fall kommer det att gå lätt, i andra fall kan det vara svårare.

 2. piamk Says:

  Jag kan bara hålla med dig, Anna-Stina, Dewey är på gång och att vi alla (olika bibliotekstyper) bör ha samma system. Den viktigaste frågan framöver är förstås hur vi förhåller oss till detta faktum.

  Ska vi ha regionala och/eller lokala grupper som diskuterar frågan? Nu eller när? Eller räcker det i inledningsskedet med att frågan lyfts via Skol-Bib? Vilka andra forum tar upp frågan?

  // Pia M-K

 3. Dewey? På Hyllan? Något för folk- och skolbibliotek? Och för dig? « Says:

  […] från både Kungliga Biblioteket respektive Svensk biblioteksförening. Jag skrev om det på bloggen bibliskolorikalmarlan: ”Kommer det att finnas lika många hylluppställningar som det finns kommuner eller till och med […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: