Gy11 – release(party) idag 28 april 2009

NU har den kommit! Regeringens lagrådsremiss till riksdagen för ett nytt gymnasium. Läs hela hos Utbildningsdepartementet. eller se Jan Björklunds presentation i webbutsändning.

Det gjorde jag nyss. Inte så många överraskningar eller nyheter kanske, men betänk då att jag inte läst hela lagrådsremissen. 12 yrkesprogram som till största delen liknar det vi har idag, med några korrigeringar. 6 högskoleförberedande program med högre krav än idag både vad gäller antagning och innehåll. Det blir ett särskild humanistisk och ekonomisk program samt att det estetiska blir kvar. Media kommer att bli en inriktning inom samhällsvetenskapliga.

En nyhet är att historia blir obligatoriskt ämne för alla. Kära alla ni som jobbar på gymnasiebibliotek – tänk er vilket sökande och forskande det kommer att bli. Just historielärare brukar vara noga med källkritik, just det, bibliotekets resurser kommer att brukas på etthelt annat sätt från det år då Det Nya Gymnasiet blir verklighet – 2011.

Särskilt Gymnasiearbete kommer att ersätta nuvarande Projektarbete och skall knytas tydligare till programinriktning.

Än jobbar man på vad som ska ske med det som idag kallas Individuella programmet. Resultatet ska vara klart efter sommaren.

Bibliotekets roll
När man söker på ”gymnasiebibliotek” eller ”bibliotek” i lagrådsremissens pdf-fil… hur många träffar blir det då? Retorisk fråga, jag vet, jag vet, men det ingick inte heller i utredningens uppdrag (samma gäller för övrigt även för nya läroplans- och skollagsarbetet – bibliotekets roll är inte med i uppdraget).

Det blev en träff och det är i avsnittet ”spontant avlämnade remissyttranden”. Där finns vi ”verksamma vid gymnasiebibliotek i Blekinge, Halland, Jönköping, Kalmar och Kronobergs län”. Vi gjorde i alla fall en insats och tog vår chans att påverka. Här hittar ni medlemmarna i riksdagen Utbildningsutskott.
// Pia Malmberg-Kronvall

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: