Rekommendationer för kvalitetsarbete

Förra veckan kom Kulturrådets Skolbiblioteksstatistik 2008 och den har jag sammanfattat tidigare. Frågan är nu hur går vi vidare. Hur går våra kommuner vidare? Vilken påverkan får resultatet på den kommande Skollagen? Fredrik Ernerot på Skolbiblioteksförening Väst har flera träffande synpunkter på sin blogg.

Nytt verktyg i kampen
Nyss skrev jag ut och började läsa Svensk Biblioteksförenings rekommendationer för kvalitetsarbete för bibliotek inom grund- och gymnasieskola. Ett högst potent och användbart dokument! Du hittar den på Biblioteksföreningens webb via vänstermenyn och ‘Material’.

När man som anställd skolbibliotekarie tar upp bibliotekets resursfrågor med sina beslutsfattare riskerar man lätt att hamna i hörnet att tala i egen sak. Då tar man istället med sig, eller vidarebefordrar, dessa rekommendationer och raka frågor som verksamhetsgruppen för skolbiblioteksfrågor tagit fram! Ett nationellt dokument med förankring i en branschorganisation har god dignitet även inom skolans värld.

Diskutera på biblioteksrådet/biblioteksnämnden
Ytterligare ett lämpligt forum är givetvis skolans (eller kommunens) biblioteksråd eller -nämnd.

Region Kalmar läns skolbiblioteksvision
antogs i primärkommunala nämnden 2005 och är i behov av revidering. Verktyg och ingång för det arbetet blir givetvis – Svensk biblioteksförenings rekommendationer för kvalitetsarbete för bibliotek inom grund- och gymnasieskola! Tack till Inga Andersson, Jenny Nyströmsskolan här i Kalmar och alla andra i verksamhetsgruppen.
// Pia Malmberg-Kronvall

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: