Jan Björklund om vikten av skolbibliotek

Skolinspektionen får också skolbiblioteken i sitt granskningsuppdrag
Det finns faktiskt hopp för att skollagen kommer att sätta bättre och tydligare ramar för skolbibliotekens roll för och i landets skolor. Vi väntar med spänning på departementsskrivelsen som är på gång och som vi alla kan lägga spontana remissyttranden på. Fram till dess kan vi glädja oss åt Jan Björklunds uttalande i Rapport 14 maj 2009. Där säger han blandat annat att också kvalitetsgranskning av skolbibliotek kommer att ingå i Skolinspektionens uppdrag och arbete.

Fråga om skolbibliotek till Björklund i riksdagen av Siv Holma (v)
Frågan gäller vilka åtgärder utbildningssminister avser att vidta för att stärka bibliotekskompetensen i skolan. Svaret inleds med ”Skolbiblioteken och skolbibliotekarier är betydelsefulla för både elevernas läs-, skriv- och språkutveckling och för inhämtande av kunskaper och för elevernas intresse för läsning. Skolbibliotek är också ett stöd för eleverna i deras ökande behov att kunna orientera sig i informationsflödet, att kunna granska och värdera information och att arbeta problemlösande” och avslutas med ”För närvarande bereds dessutom frågan om skolbibliotek inom ramen för arbetet med förslag till ny skollag. Dessa åtgärder bör leda till att skolbibliotekets roll i undervisningen ökar liksom kompetensen hos dem som arbetar med detta i skolorna” Läs fråga och svar i sin helhet via Riksdagens webb.

Dela gärna med dig av Rapportinslaget till dina beslutsfattare exempelvis i ett mail med denna länk http://playrapport.se/#/video/1556866
// Pia Malmberg-Kronvall

Annonser
Publicerat i politik, Resurser. 1 Comment »

Ett svar to “Jan Björklund om vikten av skolbibliotek”

  1. Therese Says:

    Tack för användbar information och användbara länkar!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: