Skolbiblioteketen i nya landskap

… så löd rubriken på ett av många seminarier på årets Bok- & Biblioteksmässa som tog upp skol- och skolbiblioteksfrågor. Diskussionen startade i det faktum att formerna för lärande ändrats så oerhört mycket de senaste 20 åren och att skolbiblioteken blivit en viktig aktör.

Skolinspektionen vill få uppdraget att granska skolbiblioteken
Särskilt intressant och uppiggande var att höra Kjell Ahlgren från Skolinspektionen som såg ett stort värde att skolbibliotek blir ”tvingande” i och med den nya skollagen. Detta ger Skolinspektionen ett verktyg att granska även skolbibliotek under inspektioner på skolor. Strukturellt sett är det avgörande att skolbibliotek finns med i skollagen för att ses som en möjlig del i skolutveckling.

Bemannade bibliotek!
Lars Rejdnell, barn- och ungdomschef i Linköping, tidigare Växjö (japp, startade Skolbiblioteksforum tillsammans med Suzanne Hammargren), underströk att det inte räcker med en lokal som kallas bibliotek. Det krävs bemannade bibliotek med fackutbildade bibliotekarier. Rejdnell var mycket tydlig med att ett bemannat skolbibliotek inte är en resursfråga utan en värderingsfråga.

Skolbibliotekarien stöttar och intresserar sig för processen
Gymnasiebibliotekarie Johanna Pettersson tog upp skolbibliotekariens viktiga roll som samtals- och dialogpartner, som en kompetent handledare som eleven kan få stöd av just när man behöver och i samma stund som man hittat info på nätet eller i tryckt material. Så man tillsammans kan bedöma källor, diskutera avsändarens syften, få hjälp med att välja bort och sovra. Tillsammans med en bibliotekarie som är intresserad av processen, inte enbart av en produkt som ska betygsättas…

Forskning och evidens
Professor emeritas Louise Limberg är ett levande exempel på att det finns evidens och forskningsresultat på att skolbibliotek gör skillnad för elevernas studieresultat och utveckling. Hon hävdade att bibliotek har med kunskap, lärande och texter att göra och att hon hoppas få politiker och andra beslutsfattare att inse att ett adekvat skolbibliotek inte är lika med böcker!

Politiker, skolbiblioteket och böckerna
Cecilia Wikström, politiker, folkpartiet, har länge kämpat för att få sina partikollegor att inse vikten av skolbibliotek. Jag har all respekt för hennes insatser och intentioner. Samtidigt kan jag bli lite trött när man hör ännu en politiker uttala sig som om det är likhetstecken mellan böcker plus läsning och bibliotek… men så länge ”alla vägar bär till stärkta och bemannade skolbibliotek” så måste man vara tacksam över allas insatser.
// Pia Malmberg-Kronvall

Annonser
Publicerat i politik, Resurser. Etiketter: . Leave a Comment »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: