Från kultur till utbildning

Torsdag 3 december 2009 arrangerade Svensk Biblioteksförening och Kungliga Biblioteket i Stockholm en eftermiddag med information och diskussion om Kungliga bibliotekets nya uppdrag. Så här formulerades det i Kulturpropositionen: ”KB utöver sitt huvuduppdrag som forskningsbibliotek, får ett särskilt uppdrag att svara för nationell överblick, främja samverkan och driva på utvecklingen inom vissa övergripande biblioteksfrågor.”

Detta skulle alltså innebära att biblioteken byter departement – från Kultur- till Utbildningsdepartementet. Hur skulle detta påverka oss? Statusmässigt? Resursmässigt? Innehålls- och inriktningsmässigt? Jag tror att det skulle beytda mycket, framförallt för skolbibliotek, men också för folkbibliotek.

Detta skrev Christer Holmqvist på Skolbibliotek Östs blogg:

”… dags för riksbibliotekarie Gunnar Sahlin och Gunilla Herdenberg, chef för Nationell samverkan, att försöka ge svar på frågan hur man blir en nationell biblioteksmyndighet. Vilka bibliotekstyper kommer att ingå i KB:s uppdrag? Enligt KB gäller det alla offentligt finansierade bibliotek, således även universitet och högskolebibliotek. Jag (Christer Holmqvist) var självfallet mycket intresserad över hur man såg på skolbiblioteken i detta sammanhang, särskilt nu när de skrivs in i skollagen. Utan att behövde fråga tog Gunnar glädjande upp skolbiblioteken som mycket viktiga. Man för nu genom ett nationellt råd diskussioner med representanter för olika bibliotekstyper. Tanken är inte att sudda ut deras profil men gärna gränserna mellan dem…

… Ännu mer positiva signaler kring skolbibliotek fick vi höra från Inger Eide Jensen. Hon har fått regeringens uppdrag att på 10 veckor utvärdera bibliotekslagen. Hon skall också föreslå revideringar och former för uppföljning och tillsyn. Hennes utvärdering visade att den, bibliotekslagen, haft en viss betydelse för folkbiblioteken, men i princip ingen för skolbiblioteken. Dessa är ju verkligen inte jämt fördelade. Hon ansåg att om skolbiblioteken hamnar i skollagen så är det den största utbildningspolitiska saken som hänt på mycket länge…”

Vi får se hur det går efter jul, 10 januari 2010 ska hennes arbete vara klart.
// Pia Malmberg-Kronvall

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: