NE och Wikipedia – inte eller

Länets Ingrid Back i Torsås startade häromveckan en mycket intressant debatt på skolbibl-listan – NE eller Wikipedia (grov sammanfattning).  Bra diskussion du fick igång, Ingrid, tack! Både frågan och svaren är mycket intressanta och relevanta. Du kan läsa mer i Skolbibl-listans arkiv.

Jag väljer (och har fått lov) att citera vad Inga Andersson, Jenny Nyströmskolan, Kalmar, ytterligare en bibliotekarie från länet svarade:

”Vår skola är nog på intet sätt annorlunda än andra skolor – i stort sett alla elever använder wikipedia, en del lärare tillåter det, andra bannlyser det med den konsekvensen att det ändå används med man anger det inte i ngn källförteckning utan användandet mörkas. Vi har ett abonnemang på NE som nås från skolans datorer och kostnaden (ca 14 000/år) är densamma oavsett om vi har kommunlicens eller inte (beroende på hur kostnaden delats upp inom kommunen).

I min roll som bibliotekarie har jag, både mot elever och lärare, försökt påtala både Wikipedias och NE:s positiva och negativa sidor sidor och framför allt poängterat att det är viktigt att man diskuterar de olika källorna och följer med eleverna in i mötet med texten.

Dessutom tycker jag det är jätteviktigt att man, oavsett om man är elev, lärare eller bibliotekarie faktiskt vet vad Wikipedia är och hur det fungerar istället för att mest tycka en massa.

Sedan ett år tillbaka jobbar vi därför lite djupare med just Wikipedia; ett arbetsområde bestod av föreläsningar kring Wikipedia av både mig och lärare med syfte att eleverna så småningen skulle skriva egna artiklar. Ett annat arbetsområde har bestått av analyser av wikipediaartiklar utifrån vissa kriterier. I de efterföljande diskussionerna har följande punkter utkristalliserat sig:

 • Eleverna har tidigare inte varit medvetna om att Wikipediaartikeln publiceras innan den är ”färdig” (om man jämför med NE där artikeln inte läggs ut förrän den faktiskt är klar).
 • De har inte heller vetat vad fliken ”diskussion” och ”historia” innebär och på vilket sätt innehållet i dessa flikar kan användas för att bedöma artikeln.
 • Man har inte heller vetat att det finns utmärkelser typ ”läsvärd artikel” och vad kriterierna för dessa utmärkelser innebär. Inte heller har man tidigare sett ”låset” som anger skrivskydd.
 • Det krävs ganska mycket av eleven vad gäller förkunskaper, läsförmåga m.m. för att se de ”glapp” som ibland finns i Wikipediaartiklarna (pga att artikeln inte är klar, pga att skribenten brister i kunskap m.m.) Här är stor skillnad mellan lärares/bibliotekariers sätt att läsa och elever sätt.
 • Det har blivit tydligt för eleverna att det ganska tydligt märks om skribenten behärskar sitt ämne eller inte. Gör han/hon inte det märks det ofta på att det är hoppig text, krångligt språk m.m.
 • Man har till slut retat sig på att man inte kan se vem som skrivit vad (Till en början tyckte många att det var ”allas rätt” att vara anonym. Särskilt uppenbart blev det då vi läste artiklar som anknöt till varandra, ungefär samma skribenter deltog och där diskussionen emellanåt var ganska ”intensiv”. Eleverna blev nyfikna på vem som stod bakom signaturen och påståenden men möttes bara av ”Please, young people… Den fjättrade ankan has left the building. He has gotten in his car and driven away…. Please take your seats.” på skribentens presentationssida. Frustration och irritation!
 • Wikipedia som maktfaktor – oavsett vad vi googlar på, oavsett språk m.m. kommer Wikipedia högst upp i träfflistan. Hur färgar det vår världsbild? Och vilka färgar vår värdsbild? Den ”fjättrade ankan” ovan?

Detta är bara en liten del av allt som kommit upp vid diskussionerna. Är någon intresserad av att veta mer får ni gärna höra av er till Inga Andersson på Jenny Nyströmskolan, Kalmar. Eller varför inte i kommentarer på denna blogg…

//Pia Malmberg-Kronvall

Annonser
Publicerat i Informationskompetens. Etiketter: , . 5 Comments »

5 svar to “NE och Wikipedia – inte eller”

 1. Tweets that mention NE och Wikipedia – inte eller « Bibliotek i skolor i Kalmar län -- Topsy.com Says:

  […] This post was mentioned on Twitter by Cecilia Bengtsson, KristinaAlexanderson. KristinaAlexanderson said: RT @cebris8 NE eller wikipedia? https://bibliskolorikalmarlan.wordpress.com/2010/01/22/ne-eller-wikipedia-viktigt-stallningstagande/ […]

 2. Wikipedia värt att diskutera i skolan Says:

  […] inlägget NE eller Wikipedia visas att vi lärare ofta en tudelad inställning till Wikipedia som källa och visar på […]

 3. Lärare förbjöd elever att använda Wikipedia! « Wikimedia Sverige Says:

  […] både Skolverket (via Kolla källans Anette Holmqvist) och biblioteken börjar fundera mer på hur man ska hantera Wikipedia och […]

 4. Svensk lærer forbød sine elever at anvende Wikipedia! | Wikimedia Danmark Says:

  […] (via. Kolla källans (red. Kontrollér kildens) Anette Holmqvist) og bibliotekerne er begyndt at tænke mere over hvordan man skal håndtere Wikipedia og kildekritik. Derfor kan det være rart at vide hvad man […]

 5. Johne690 Says:

  Normally I do not read post on blogs, but I wish to say that this writeup very compelled me to try and do it! Your writing style has been surprised me. Thanks, quite great article. ggdgafcbbega


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: