Samlat om skolbibliotekens pedagogiska roll i skolan

… finns nu i Framsidan Special, en skriftserie som ges ut av Kultur i Väst Regionbiblioteket. Senaste numret heter ”Öppna dörrar för öppna sinnen  –  skolbiblioteken och framtiden”. Här nedan får du några smakprov och citat från sammanlagt 16 högintressanta, initierade och inspirerande artiklar. Hela numret hittar du via denna länk på Kultur i Väst Regionbibliotekets webbplats.

Malin Koldenius ”Tänk om”

[…] ”Det som förundrar mig är att det är så svårt att se och göra något åt de brister som finns. Vi känner väl till barns och de ungas behov och skriver om detta med högtravande och goda formuleringar men det är lätt att gömma sig bakom dem. Barn och unga ska prioriteras, så står det i kommuners, regioners och i målsättningar för hela landet.

Tänk om vi gjorde det vi vet – att se till att språk, kultur, och möten med många människor finns runt de små från allra första början. Då skulle alla föräldrar och barn mötas med respekt.

[…] Min vision av hur skolbiblioteks och skolbibliotekariens roll i elevers lärande skulle kunna se ut upplevde jag under ett studiebesök i USA. Utgångspunkten i det arbete jag såg var elevens lärande. Skolledning, lärare och bibliotekarier arbetade målmedvetet i denna riktning genom hela skoltiden – från förskola till gymnasium. De underströk att det inte handlar om skolan, biblioteket, personalen eller något annat, utan om barnen och ungdomarna och deras lärande.

Redan från de första klasserna arbetar man med arbetssätt som i gymnasiet blir regelrätt forskning. När ungdomarna söker till college (högskola) vet de hur man genomför ett vetenskapligt arbete. De förstår hur man lär därför att de har fått träna sig i ett vetenskapligt tänkande under hela sin skoltid.

[…] Jag anser att det är möjligt för oss att arbeta så här i svenska skolor. Det är inte svårt, men man måste vara överens om att göra det i hela skolan. Det behövs pedagogisk ledning och en helhetssyn. Och det behövs skolbibliotek med kunnig personal. […] Ett lärande med utgångspunkt från ett samarbete mellan olika yrkeskategorier”

Louise Limberg ”Skolbibliotek i nya pedagogiska och digitala landskap”

”För att skolbibliotek skall kunna uppfylla förväntningar och förhoppningar med avseende på meningsfullt lärande och kritisk tolkning och användning av information krävs medvetna satsningar, ekonomiskt och politiskt, så att hållbara strukturer skapas och upprätthålls.

[…] …de förändringar vi idag bevittnar i skolan både gällande pedagogiska ideologier och teknikutveckling skapar särskilda förutsättningar för skolbibliotekens möjligheter som aktörer i skolutveckling. I forskningen har vi sett utmärkta exempel på detta. Samtidigt är skolbibliotek ofta sköra institutioner som bygger på individuella bibliotekariers, lärares och ibland skolledares visioner om meningsfullt lärande i den samtida skolan”

Läs alla artiklar! Väl använd tid! Särskilt i pressade perioder. // Pia Malmberg-Kronvall

3 svar to “Samlat om skolbibliotekens pedagogiska roll i skolan”

 1. Cecilia Bengtsson Says:

  Tack för bra sammanfattning från det fullspäckade numret. Jag har ännu inte hunnit läsa allt. Finns du på twitter? Allt gott hälsar Cecilia (Ekerö)

 2. piamk Says:

  Tack, får göra följetong av sammanfattningar från de 14 resterande artiklarna. Regionbiblioteket Västra Götaland ska ha en stor eloge för att man genom denna sammanställning förpackar forskning, erfarenheter, nyheter i ett behändigt och inbjudande format som arbetsöverhopade bibliotekarier, rektorer, chefer och politiker kan hinna ögna igenom. För att läsa noggrannare vid lämpligt tillfälle.

  (Nej, jag finns inte på Twitter, har inte nappat på det. Än?) Ha det gott! // Pia M-K

 3. Samlat om skolbibliotekens roll i skolan « Says:

  […] Du kan läsa referat av 2 artiklar av Malin Koldenius respektive Louise Limberg på vår blogg Bibliskolor […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

%d bloggare gillar detta: