Gy2011 – Skolverkets förslag till regeringen

15 februari lämnade Skolverket en första rapport med förslag till Gy2011 till regeringen. Det är regeringens riktlinjer som är grunden.

”Betydligt färre studievägar, större skillnader mellan yrkesprogram och högskoleförberedande program, nya yrken, nya program och större inflytande för branscher.

Den nya gymnasieskolan kommer att ha 18 nationella program – tolv yrkesprogram och sex högskoleförberedande program. Bland annat tas medieprogrammet bort. Skolverket föreslår att medieområdet istället ska finnas som inriktningar på andra program. Nya program skapas genom att program delas och slås samman med andra program. Bland annat införs humanistiska programmet, ekonomiprogrammet, hotell- och turismprogrammet och vvs- och fastighetsprogrammet.”
(läs mer i pressmeddelandet från Skolverket)

Man kommer att genomföra informations- och utbildningsarbete med olika huvudfokus och målgrupp kring alla förändringar i 3 omgångar. Huvudmän i kommunerna är först ut under maj-juni om alla förändringar, skollag, Gy2011, läro- och kursplaner.

Ett huvudfokus kring skollagen för målgrupp rektorer och beslutsfattare planeras på flera orter i landet under augusti-september.

Utbildningsomgång 3 vänder sig till ”lärare och övrig skolpersonal” med huvudfokus ämnes- och kursplaner under oktober månad 2010.  Jag har varit i kontakt med Skolverket  om det är möjligen är som så att skol- och gymnasiebibliotekarier kommer att räknas in i ”övrig skolpersonal”. Planeringen hittills är att respektive kommuns huvudmän får inbjudan och de i sin tur avgör vilka ur personalgrupperna som kan delta. 

Det vore i högsta grad intressant att få delta på någon av dessa konferenser. Jag har åtminstone nämnt gruppen grundskole- och gymnasiebibliotekarier för Skolverkets kontaktperson kring konferenserna. Vi är ingen utpekat eller inforiktad målgrupp hittills, men dock välkomna i mån av plats. Vill du själv följa arbetet och planeringen kan du göra det via Skolverkets webbplats, bland annat via denna länk 

// Pia Malmberg-Kronvall

Annonser

Ett svar to “Gy2011 – Skolverkets förslag till regeringen”

  1. Cecilia Bengtsson Says:

    Tack för genomgång och reflexioner.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: