Fria filmer om källkritik, sökningar, upphovsrätt m m – Internetkunskap.se

Internetkunskap.se har fått i uppdrag av stiftelsen .SE att producera 16 stycken utbildningsfilmer som syftar till att öka förståelsen och lära skolungdomar hur man blir en bättre internetanvändare.

Jag har snabbkollat på 3 av hittills 5 färdiga filmer. De är publicerade på YouTube och under Creative commons-licens. Bara det är en mycket bra början. Youtube-kanalen används milt uttryckt redan flitigt av våra unga. YouTube i kombination med Creative commons att den som vill kan ”bädda in” / lägga upp filmerna på egna bloggar, webbplatser och liknande.

Mina favoriter hittills är ”Sök – att hitta rätt information på Internet”  och ”Upphovsrätt & Creeative commons”.

Sök – att hitta rätt information på Internet

därför att den visar finesser med Google, Delicious – andras favoritplatser/ -bokmärken på Internet, Wikipedia, NE, Sondera och dessutom hur man kan använda Twingly – för att söka bland bloggar –  och varför Twitter som informationskälla.

Upphovsrätt & Creative commons

för att den på ett tydligt och hyfsat enkelt sätt tar upp svensk lagstiftning kring upphovsrätt, pekar på vilka fördelar Creative commons har för en privatperson när det gäller bilder, musik, texter på bloggar och webbplatser. Denna filmen visar också hur man kan hitta fria bilder för skolarbete och bloggar exempelvis via Flickr. Avslutningsvis tar pratar man också om fildelning.

Bra kan bli bättre – kortare filmer för unga

Filmerna är långa…  från 7 minuter upp till drygt 9 minuter. Jag kan tycka att man skulle vunnit på att dela upp dem i flera, kortare filmer, åtminstone som ett alternativ. Unga människor har mer ork att titta på flera, kortare filmer, än en lång, enligt min erfarenhet. 

Fortbildning när vi hinner

Jag tror att dessa filmer fungerar utmärkt som fortbildning för oss ”äldre”. Det är svårt att få möjlighet att åka iväg på kursdagar, ingen vikarie resp inget eller lågt fortbildningskonto. Då är Internetkunskap.se ypperligt att använda som fortbildning på plats”


// Pia Malmberg-Kronvall

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: