Nya skollagen lämnad till riksdagen 23 mars 2010

Idag har Jan Björklund och regeringen överlämnat sitt förslag till ny skollag till riksdagen – 29 kapitel, mer än 700 paragrafer, 1 200 motivtext och kommentarer. ”Mer kunskap, mer trygghet, mer valfrihet” skulle kunna vara en sammanfattande slogan. Planen är att ”propositionen om en ny skollag kommer att behandlas av riksdagen under våren 2010. Lagen ska tillämpas från och med den 1 juli 2011. När det gäller vuxenutbildning ska dock lagen tillämpas från och med den 1 juli 2012.”

Vid en hastig koll ser jag inte att det tillkommit något nytt eller omvälvande i propositionen jämfört med lagrådsremissen. Skolbibliotek ligger fortfarande under lokaler och utrustning. Skolbibliotekariens kompetens har inte preciserats. Vad ett skolbibliotek konkret bör/skall vara har inte heller definierats. Det står fortfarande ”Enligt vad regeringen erfar har de allra flesta elever i de aktuella skolformerna redan i dag tillgång till skolbibliotek.”

 

Här är några utdrag ur sammanfattningen:

  • i princip samma regler ska gälla både fristående och kommunala skolor
  • alla elever ska ha tillgång till skolbibliotek, oavsett skolform
  • krav på kvalitetsredovisning och kommunal skolplan tas bort
  • lokala styrelser med företrädare för elever, elevernas vårdnashavare och anställda kan få inrättas
  • förskolan blir egen skolform
  • möjligheten att läsa om en kurs i gymnasial vuxenutbildning begränsas

Om skolbibliotek

… står det i kapitel 2 ”Huvudmän och ansvarsfördelning” som sista punkt under rubrik Lokaler och utrustning och tillgång till skolbibliotek:

35 § För utbildningen ska de lokaler och den utrustning finnas som behövs för att syftet med utbildningen ska kunna uppfyllas.

36 § Eleverna i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan, sameskolan, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan ska ha tillgång till skolbibliotek.

Det är mycket positivt att skolbibliotek skrivs in i skollagen på detta sätt – men jag saknar fortfarande en definition av vad som menas med ett skolbibliotek och vilken kompetens den/de ska ha som är anställda för att driva skolbibliotek. // Pia Malmberg-Kronvall

Annonser
Publicerat i politik. Etiketter: . Leave a Comment »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: