Kungliga biblioteket och skol-/gymnasiebibliotek

Kungliga biblioteket har just avslutat sin turné i landet kring det uppdrag man fick genom Kulturpropositionen ”att främja samverkan och driva på utvecklingen inom vissa övergripande biblioteksfrågor”.

Nu står det på deras blogg:

Flest synpunkter framfördes kring frågan om en nationell katalog, om skolbibliotekens stora utvecklingsbehov, om vikten av att KB beaktar barnperspektivet och förstås önskemålet att KB ska bistå folkbiblioteken med upphandling av e-resurser.

Jag vet att Skolverkets Anette Holmqvist finns med i KB:s nationella samrådsgrupp och det känns tryggt. Anette har insikter och kunskaper om både biblioteksperspektiv och skolans styrdokument samt verklighet.

Status och rangordning för grundskole- och gymnasiebibliotek

För det har allt hänt att jag upplevt att delar av biblioteksSverige anser att att det viktiga bara handlar om FOLKbibliotek… som om skol- och gymnasiebibliotek inte hör till på riktigt? Att dessa bibliotek är något som främst berör och intresserar eldsjälar, som dessutom är nästintill jäviga, eftersom de jobbar inom grundskola och gymnasium.  Trots att det från § 7 och framåt i  bibliotekslagen står ”folk- och skolbibliotek”. Dessutom står det:

7 a § Bibliotek och bibliotekshuvudmän inom det allmänna biblioteksväsendet skall samverka.

Hur kommer det sig att folkbiblioteken i regionen främst samarbetat med högskole- och universitetsbibliotek? För att det är ”finare”? För att man inte konkurrerar om samma kommunala snålt tilltagna medel i motsats till grundskole- och gymnasiebibliotek? När det i § 10 i bibliotekslagen står:

Länsbibliotek, lånecentraler, högskolebibliotek, forskningsbibliotek och andra av staten finansierade bibliotek skall avgiftsfritt ställa litteratur ur de egna samlingarna till folkbibliotekens förfogande samt i övrigt samverka med folk- och skolbiblioteken och bistå dem i deras strävan att erbjuda låntagarna en god biblioteksservice.

Skolan måste ta sitt skol- och gymnasiebibliotekansvar

Jag jublar över att det i förslaget till ny skollag står att alla skolor ska ha skolbibliotek och att det är rektors ansvar. Sen hade jag högre förhoppningar än så, att det skulle finnas med en definition av vad skolbibliotek är och att det skulle få en annan placering än under lokaler, material…

Folkbibliotekens nytta av grundskole- och gymnasiebibliotek = lokalsamhällets nytta

Jag har sagt och skrivit det tidigare – att välrustade grundskole- och gymnasiebibliotek är bästa reklamen, marknadsföringen, vägen för folkbibliotekens framtid. Om barn och unga dagligen möter bra bibliotek i sin skolmiljö kommer de att efterfråga lika bra bibliotek utanför skoltid och i sin framtid.

KB:s rapport till Kulturdepartementet om framtidens biblioteksSverige

16 april ska KB avlämna sin rapport till Kulturdepartementet. Beslutsprocessen beräknas pågå fortsatt fram till någon gång under hösten. Yes, jag har stora förväntningar på att KB inser grundskole- och gymnasiebibliotekens behov och viktiga roll för det framtida biblioteksSverige. Och att alla beslutsfattare inom offentlig verksamhet också gör det. // Pia Malmberg-Kronvall

Annonser

4 svar to “Kungliga biblioteket och skol-/gymnasiebibliotek”

 1. cebris8 Says:

  Tack för din suveräna rapport!

 2. Veckans tio i topp « Cecilias tankar Says:

  […] 10. Pia Malmberg-Kronvall, bibliotekskonsulent med ansvar för utvecklingsfrågor kring bibliotek och lärandefrågor främst inom grundskola och gymnasium i Kalmar län gör en mycket bra sammanfattning Kungliga biblioteket och skol/gymnasiebibliotek  https://bibliskolorikalmarlan.wordpress.com/2010/04/15/kungliga-biblioteket-och-skol-gymnasiebibliotek/ […]

 3. Anna-Stina Says:

  Mycket bra sammanfattat! Men jag tror tyvärr inte att man ska ha för höga förväntningar på KBs roll vad gäller skolbiblioteken. So I’ve heard…

 4. Inga Says:

  Känner att jag är lite sen i reaktionen här eftersom jag inte läst det förrän nu (9/6) – dock är det väl bättre sent än aldrig som gäller….Bra sammanfattning, Pia och så bra att vi har dig som hjälper oss att lyfta blicken för att se vad som händer på nationell nivå. Precis som du skriver kan man ibland bli förvånad över den okunnighet och det ointresse vad gäller en ganska stor del av biblioteks-sverige – nämligen den på utbildningssidan på grund- och gymnasienivå. Jag vet inte om jag har särskilt höga förväntningar på Kb – jag är nog nöjd med att vi i alla fall har nämnts i sammanhangen och att någon, iallafall på papperen, har ”ansvar” för oss. Men fortsätta jobba för vår sak lär vi säkert behöva även i framtiden.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: