Informationssökning och källkritik i nya kursplanerna för svenska

30 mars lämnade Skolverket sina förslag till nya kursplaner till riksdagen. När Björklund i riksdagen har svarat på frågor om IT i skolan har det nog lutat över åt att det är en fråga för matematik, naturvetenskap och teknik och antal datorer. Därför det positivt att ”IKT” finns med i förslagen till nya kursplaner för svenska.

  • År 1-3: Informationssökning i böcker och på webbsidor för barn. Källkritik, hur texters avsändare påverkar innehållet
  • År 4-6: Informationssökning i några olika medier och källor, till exempel i uppslagsböcker, genom intervjuer och via sökmotorer på internet. Hur man jämför källor och prövar deras tillförlitlighet med ett källkritiskt förhållningssätt.
  • År 7-9: Informationssökning på bibliotek och internet, i böcker och massmedier, samt genom intervjuer. Hur man citerar och gör källhänvisningar. Hur man sovrar i en stor informationsmängd och prövar källors tillförlitlighet med ett källkritiskt förhållningssätt.

Ja, visst hade varit ännu bättre om det funnits med något om ”i samverkan med skolbiblioteket” också, men det kanske inte platsar i en kursplan?

Avslutar kring vikten av digital kompetens för oss vuxna som arbetar med och möter barn i form av två konkreta, goda och roliga filmer. Tipset fick jag via Skolväskan på Facebook.

// Pia Malmberg-Kronvall

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: