Sociala medier och offentlighetsprincipen

Många upplever större frihet när man jobbar med social medier och gratisverktyg på webben jämfört med att skapa i organisationens/kommunens officiella publiceringsverktyg. Oavsett vad man tycker måste vi komma ihåg att en offentlig verksamhet lyder under offentlighetsprincipen och övriga grundlagar.

SKL:s genomgång av sociala medier och juridikBiblioteksblogg och Facebook-profil/fansida = allmän handling

Det du som tjänsteman gör på blogg, Facebook, Twitter och liknande är allmänna handlingar. På kommunen eller förvaltningen ska det finnas en förteckning över vilka sociala medier man använder och vem/vilka som har ansvar för inlägg och hantering. Dessa uppgifter har allmänheten rätt att få ta del av, antingen vid förfrågan eller att det går att utläsa via officiell webbplats eller liknande.

Sociala medier och offentlig verksamhet  –> offentlighetsprincipen

Suck! Ska det nu vara fel att ha lite roligt eller att våga vara lite personlig på webben bara för att man jobbar i offentlig verksamhet???

Nejdå, inte alls. Men det är viktigt att koll på vad vi gör, varför, hur och att det stämmer överens med våra styrdokument. Kanske ännu viktigare när det handlar information och kommunikation – för det är ju just de områdena vi är experter på, inte sant?

Riktlinjer för sociala medier framtagna av SKL – Sveriges kommuner och landsting

Du får fördjupad information av SKL:s utredare via filmad genomgång 29 april 2010. Filmen tar en stund att titta på, men det är väl använd tid eftersom den är informativ, avspänd och prestigelös – precis som vår profession.

Jag uppmanar alla er som arbetar med webb, sociala medier och andra digitala verktyg för er kommun, att ladda er och studera SKL:s PM kring sociala medier, för den är lätt att förstå, klokt formulerad, sansad och ger frihetens ramar.
// Pia Malmberg-Kronvall

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: