Barn, unga och medier – världskonferens i Karlstad!

Måndag 14 juni invigde kulturminister Lena Liljeroth-Adelsson 2010 års World Summit Conference on children, youth and media och talade om att barn av idag definitivt är skapare av nya mötesplatser. De deltar redan i den digitala kulturen. Vi vuxna måste delta också i denna del av ungas liv som handlar om kreativa mötesplatser och kulturella verktyg. Det är en demokratifråga när unga kan delta i samhället på sina egna villkor. Därför viktigt att uppmana våra unga att använda nya mediers möjligheter.

So sexy so soon

Idag har jag varit med om föreläsningar kring hur barn och unga skildras i media, musikvideo, reklam – so sexy so soon – och vad det gör med barns självbild och normer, av talare från Italien, Thailand, USA och Australien. Förutom att peka på risker och stereotyper var alla mycket noga med att vi inte ska moralisera över vad våra unga vill göra på internet. Det är också viktigt att demonisera nya medier och internet.

Protection or empowerment

Igår gavs vi en konkret bild av vårt förhållande till barn, unga och medier (här film, tv, internet framförallt) som ett mynt. Ett mynt har två sidor och så har även vårt sätt att se på barn och media. Antingen att vi i första hand tänker på att skydda/protect barnen från media eller att vi ser på media som ett redskap för att stärka, ge empowerment. Vår uppgift som vuxna, enligt Renee Hobbs, USA, är att se till bägge sidor av myntet. Den stora uppgiften är både att skydda och att stärka, ge verktyg.

Media- and informationliteracy – MIL

UNESCO:s representant talade om media- och informationskompetens, att det är hög tid att försöka betrakta det som ett begrepp. Jag minns att det varit diskussion om detta på bland annat biblist för många år sen. Hur gör vi med digital kompetens? Är det samma som medie- och informationskompetens?

Nätverk och råd för media- och informationskompetens – globalt, nationellt, regionalt, lokalt

Experter och forskare från från bland annat USA, Italien, Brasilien gav idéer och uppmaningar till att skapa nätverk för MIL med folk från skolor, beslutsfattare, tv, press, internetbranschen och universitet. Genom att få med så många olika professioner som möjligt görs fler delaktiga och ansvariga för vettig utveckling och riktlinjer. Tyvärr var det ingen som sa något om bibliotek och den roll vi kan spela i detta sammanhang. Tyvärr verkar det som om jag som bibliotekarie är rätt unik på denna världskonferens?

Vad ska vi göra åt detta? Jo, se till att vara dom som kallar samman till regionala och lokala råd för MIL – medie- och informationskompetens! Vem/vilka börjar?

Forskning, kriterier och aspekter kring medie- och informationskompetens

Det mesta av min dag på World summit här i Karlstad har rört sig kring medie- och informationskompetens. Det finns oväntat många likheter mellan världens alla länder när det gäller hur man ser på vikten av medie- och informationskompetens oavsett BNP. Återkommer med anteckningar och länkar längre fram.

Avslutningsvis så vill jag dela med mig av ett svenskt begrepp som jag fick av filmpedagogen Fredrik Holmberg – medievetenhet. Vad tycker du om det?

// Pia Malmberg-Kronvall på plats i Karlstad

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: