Lgr11 – Ny läroplan för grundskolan

Minister Jan Björklund presenterade idag den nya läroplanen för grundskolan – Lgr11. Skolverket har sedan 2008 haft i uppdrag att arbeta med läroplan och kursplaner. Skolverket och regeringen var i princip överens förutom när det gäller religionsundervisningen. Regeringen säger att kristendom ska vara den religion som får tyngdpunkt.

Läroplansdelen
… kommer även framöver att innehålla skolans värdegrund och uppdrag, samt övergripande mål och riktlinjer, t.ex. alla barns lika värde, elevernas inflytande och lärarnas ansvar.

Kursplanerna
Vad gäller kursplanerna har regeringen fattat beslut om syftet och det centrala innehållet. Syftet är en text som förklarar varför ämnet finns, vad kunskaperna ska leda till, vilka förmågor eleverna ska utveckla. Det centrala innehållet beskriver vad eleverna ska lära sig. Metoder och arbetssätt bestäms av pedagogerna lokalt.  

Kunskapskrav  – avstämning
(tidigare nationella prov) ska kontrolleras i år 3, 6, 9. Ny betygsskala införs A – E, där E står för godkänt. Det kommer också att finnas ‘F’ – icke godkänt.

Bibliotek – finns det med?
Jodå, bibliotek finns med i läroplanen. Under Rektors ansvar står det:

skolans arbetsmiljö utformas så att eleverna får tillgång till handledning, läromedel av god kvalitet och annat stöd för att själva kunna söka och utveckla kunskaper, t.ex. bibliotek, datorer och andra hjälpmedel

I kursplan – centralt innehåll – för svenska årskurs 7 – 9 under Informationssökning och källkritik: 
”Informationssökning på bibliotek och på Internet, i böcker och massmedier samt genom intervjuer”

Informationssökning, källkritik finns med även under tidigare år, men då utan att bibliotek finns nämnt i sammanhanget. Bibliotek finns också med under Informationssökning och källkritik när det gäller Svenska som andra språk årskurs 7-9.

Tipsa om biblioteks insatser och fördelar
… när de tidigare årskurserna ska arbeta med informationssökning och källkritik!!! Det är för mig underligt att man inte tar med biblioteket redan från årskurs 1. Någon gång för vi väl ställa frågan till ansvariga för Lgr11, vad det är som gör att det blir dags att göra informationssökning från årskurs 7 och inte tidigare?

Studera läroplanen och kursplanerna
Visserligen består Lgr11 av 85 sidor (här kan du ladda ner Lgr11 som pdf), men alla som arbetar i skolans värld bör läsa hela läroplanen och kursplanerna då och då. Tillsammans med Skollagen är detta våra viktigaste styrdokument.
// Pia Malmberg-Kronvall

Annonser

Ett svar to “Lgr11 – Ny läroplan för grundskolan”

  1. Filmtajm om nya läroplanen 29 oktober « Bibliotek i skolor i Kalmar län – styrdokument, debatt, forskning, goda exempel Says:

    […] Björklund presenterade den nya läroplanen och kursplanerna för några veckor sedan. Skollagen kom  den 22 juni 2010.  GY11 kom förra året. […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: