Skapande skola och skolbibliotek

Den 23 november var det dag för ”Dig som arbetar med barns och ungas läsning” i Hässleholm. Bibliotekarier och pedagoger från södra Sverige (även från vårt län) får möta, uppleva, lyssna till författare och illustratörer som har barn och unga som målgrupp. Rekommenderas!

Detta år presenterades också ett Skapande skola-samarbete mellan skolbibliotekarie och pedagoger i svenska och bild på Mackleanskolan i Skurup som imponerade – Attityd & Mode : 8 modestilar, 23 attityder. Projektet hade sin utgångspunkt i ”Ung i Skurup – ung i världen med temat identitet”.

Elever i klass 8G fick läsa skönlitteratur – Paulina Porizkovas roman ”Modellsommar” (hon har också suttit med några säsonger i tv3:s Top Model…”). De fick dräkthistoria genom en konservator på Svaneholms slott. Eget skrivande ingick också och eleverna skrev egna texter om ungdomsstilar. Man arbetade med ”kritiska tankefragment” som Vem är jag, Hur ser jag på andra, Hur ser andra på mig. När det var prao-period hade de uppdraget att studera och fråga om klädkoder på arbetsplatserna.

En viktig del i projektet var att eleverna fick arbeta med en riktig modefotograf, från Frankrike, med styling, ljussättning, fotografering. Det hela avslutades med foto-utställning och cat-walk för föräldrar och andra elever.

Skapande skola och bibliotek
Är det några bibliotek i vårt län som är involverade i Skapande skola-projekt? På riktigt, alltså, med i projektledning, planering, genomförande. Författarcentrum Öst har på sin webbplats  exempel på hur man kan jobba med litteratur, serier och elevernas eget skrivande/skapande inom Skapande skola.

Läs mer om Skapande Skola på Kulturrådets webbplats. Nästa ansökningsomgång går ut redan 3 februari 2011. Men – det kommer ansökningstillfällen 2012, 2013, 2014…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: