Aktuellt om förskola och skola 2010

… är titel på en rapport utgiven och sammanställd av Sveriges kommuner och landsting.
Det står i förordet att den ska redovisa ”en aktuell bild av utvecklingen i förskola, grundskola och gymnasieskola på nationell nivå. Rapporten innehåller de senaste utbildningsresultaten samt uppgifter om kostnader, personal och mängden barn och elever i de olika skolformerna. Rapporten innehåller också resultat från aktuella internationella studier och undersökningar. Rapporten baserar sig främst på uppgifter från Skolverket och Statistiska Centralbyrån, och vänder sig till alla som är intresserade av att följa och delta i diskussionen om skolans utveckling.” Länk till rapporten i sin helhet som pdf

Rapporten består av 90-talet sidor och jag har verkligen bara skumläst den men ändå noterat en del.  

Jag gjorde som jag allt som oftast gör med tjocka rapporter och redovisningar – jag söker på ord som bibliotek, bibliotekarie, informationskompetens, källkritik. Sökresultat för denna rapport ’0 träffar i dokumentet’.

Personalkategorier i skolan

I tabeller och text finns förstås pedagoger på alla stadier. Där finns även barnskötare, studie- och yrkesvägledare samt rektorer. Så kommer också denna text ”Förutom de i tabell 3.1 nämnda personalkategorier finns även arbetsledare, måltidspersonal, städpersonal, vaktmästare, personal inom elevhälsa och administrativ personal”

Bibliotekarier? Finns dom i skolan? Visst gör de väl det, även om de är osynliga i denna rapportsammanställning gjord av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Personal-Lyft

Det finns nog en och annan skol- eller gymnasiebibliotekarie som gärna hade deltagit i ett ”Bibliotekarie-lyft”. Eller?

Här följer rapportens uppgifter kring LärarLyftet: ”Lärarlyftets satsning på kompetensutveckling och fortbildning riktar sig till verksamma lärare som har lärarexamen. Satsningen uppgår till 2,8 miljarder kronor och påbörjades hösten 2007 och pågår hela 2011. Hösten 2007, då satsningen inleddes deltog 800 lärare på kurser inom högskolans ordinarie kursutbud. Fram till 2010 har ca 13 000–14 000 lärare deltagit i lärarlyftet, vilket motsvarar var tionde lärare med lärarexamen. Ungefär hälften av deltagarna har läst de kurser som upphandlats av Skolverket. Totalt har 95 procent av alla kommuner

deltagit i lärarlyftet och närmare 65 procent av statsbidraget har använts.”

Hm, visst hade det smakat mumma om åtminstone en andel om ca 15-25 % av det totala statsbidraget hade använts till Bibliotekarie-Lyft? Pengar hade ändå blivit över och tänk vilket status-lyft och kompetensutveckling det hade genererat!

För det är inte enbart grundskole- och gymnasielärare som fått lyfta sig – det finns även ett Förskolelyft. Utdrag ur rapporten igen: ”Förskolelyftet är en liknande satsning för personal i förskolan som riktar sig till förskollärare, barnskötare och ledningspersonal. Under hösten 2009 och våren 2010 påbörjade ca 2 100 personer studier inom förskolelyftet.”

Dags för lite lobbyverksamhet? För Biblioteks-Lyft ….

 God jul och gott nytt år och härliga helger!

Annonser

Ett svar to “Aktuellt om förskola och skola 2010”

  1. Inga Andersson Says:

    Ja, visst hade vi behövt ett bibliotekarielyft också! Statiskt arbetsmarknad, mycket ensamarbete samt det faktum att man ständigt måste påminna om sin existens och ompröva sin yrkesroll gör att man faktiskt behöver lite input ibland. Visst kan man försöka arbeta fram särskilda lösningar/överenskommelser för stödpersonal på respektive skola men ibland skulle det kännas så skönt att innefattas i en större helhet och att någon annan, t ex ett fackförbund, skötte förhandlingen eller överenskommelsen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: