Strategi för (reviderad) skol- och gymnasiebiblioteksvision

Här i Kalmar län började vi förra året att arbeta med en revidering av 2005 års skolbiblioteksvision ”2010 är biblioteksverksamheten en naturlig del i skolutveckling och elevernas och lärarnas arbetssätt.”

Har vi uppnått visionen? Nej. Har vi analyserat varför? Både ja och nej. Vi har inte gjort en formell analys. Informellt kan man konstatera att Kalmar läns skolbibliotek generellt sedan 2005 hamnat i samma backlash som övriga skolbibliotekssverige.

Backlash – bakslag
Trots forskningsresultat, Wernersson-pengar, ökat elevunderlag och därmed tillökning på pedagogsidan. Trots att elevers användning av ”Internet” under tidsperioden 2005-10 blivit så stort att man undrar hur fungerade vardagen, skolan, faktainsamling, kommunikation före internet. Trots att detta faktum parallellt borde ha följts av konsekvent, konkret och återkommande undervisning av källkritik och granskande förhållningssätt – vilket borde lett till ökning av experter inom området – skol- och gymnasiebibliotekarier… så har det inte skett. Nej, skolbibliotek är generellt sett 2010 inte en naturlig del i skolutveckling och elevernas och lärarnas arbetssätt.

Skolbibliotekets status, roll och integrering beror på…

 • den individ som är anställd som skol-/gymnasiebibliotekarie och hennes/hans energi, entusiasm, envishet och uthållighet plus fackkunskaper
 • rektors inställning

Om dessa personer vill satsa på eller åtminstone behålla skolbibliotekets verksamhet och integrering – då kan det bli hur bra som helst. Men det räcker inte med en duktig bibliotekarie, det gör det inte. För om det blir rektorsbyte och hon/han inte har en möjlighetsinriktad syn på biblioteket… då kvittar det hur duktig och lösningsfokuserad bibliotekarien är. Det finns exempel på det…

Mot en ny skol- och gymnasiebiblioteksvision
Nytt blir att gymnasiebiblioteken innefattas i visionen. Det krävs kontinuitet och gemensamt synsätt för att lyckas. Arbetet påbörjades hösten 2010. Först med ett nätverksmöte för skol- och gymnasiebibliotekarier i länet kring nya skollagen och brainstormsarbete kring mål för skolbibliotek. December månad 2010 gick en webbenkät ut till alla rektorer och bibliotekschefer i Kalmar län. Januari 2011 går en webbenkät ut till berörda nämndsledamöter i länet. 23 maj detta år anordnas konferensen Skol(biblioteks)utveckling som vänder sig till rektorer och biblioteksfolk i Blekinge, Kalmar och Kronobergs län.

 Återkommer i veckan med några betraktelser över rektorsenkäten. // Pia Malmberg-Kronvall

Annonser

4 svar to “Strategi för (reviderad) skol- och gymnasiebiblioteksvision”

 1. Ingrid Back Says:

  Utmärkt att detta tas upp! Men det handlar inte bara om ”energi, entusiasm, envishet och uthållighet plus fackkunskaper” hos skolbibliotekarien! Det handlar även om hur ens arbetsuppgifter ser ut. Ska man göra ”allt” för alla åldersstadier (från år F till år 3 i gymnasiet) är det inte lätt att bli integrerad.

 2. BG Says:

  Lokaler är också ett stort problem, jag har snart i hela mitt bibliotekarieliv känt att jag aldrig haft de förutsättningar lokalmässigt som jag behövt för att kunna spela upp hela bibliotekets möjligheter.

 3. Pia Malmberg-Kronvall Says:

  Kanske borde varit tydligare – om rektor inte prioriterar skolbibliotek kan inte ens den starkaste bibliotekarie få resurserna att räcka till en verksamhet av kvalite.

  Ska man dessutom räcka till för alla åldrar är det nog så gott som omöjligt att vara helt integrerad överallt.

  Ändamålsenliga lokaler – japp, det krävs också. Det finns mycket, mycket kvar att förbättra… // Pia

 4. Regional vision för grundskole- och gymnasiebibliotek « Bibliotek i skolor i Kalmar län – styrdokument, debatt, forskning, goda exempel Says:

  […] ge synpunkter på ett förslag till vision och mål för grundskole- och gymnasiebibliotek som vi processat på flera sätt under detta läsår. Min mailbox var knappast överfylld. Från några har jag fått […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: