Rektorer om skolbibliotek i vår webbenkät

Tidigare i veckan skrev jag om att vi arbetar med en nya skol- och gymnasiebiblioteksvision här i Kalmar län. Ett led i det arbetet är 3 webbenkäter som går till bibliotekschefer, rektorer och nämndsledamöter i facknämnder för utbildning och kultur. Politikernas enkät kommer att gå under januari månad.

Bibliotekschefer och rektorer fick redan december 2010 möjligheten att svara på påståenden och frågor om skolbibliotek samt ge egna synpunkter och infallsvinklar. Jag ger här några reflektioner kring rektorernas svar. Eller icke-svar…

Låg svarsfrekvens
Enkäten gick ut till totalt 126 rektorer. En påminnelse har också gått ut och enkäten är fortfarande öppen. Det är och har varit gott om tid att besvara enkäten. 40 % har påbörjat enkäten. 26 % har fullföljt den…

Det brukar inte vara så god svarsfrekvens på enkäter till rektorer, säger (tröstar?) vår enkäthandläggare. Jag anar att en förklaring är att rektorerna och skolan får ta emot en hel massa enkäter av vitt skilda slag. Man kan lätt förstå det när man läser igenom listan över allt som ingår i ”rektors ansvar” både i läroplan och ny skollag.

Skolor med skolbibliotek större svarsfrekvens
Jag är inte på långt när klar med djupare analyser eller segmentering av enkäten. Men redan nu kan jag konstatera att de som besvarat hela eller delar av enkäten är rektorer som kan ange att man har tillgång till någon form av skol- och biblioteksresurser.

Enkäten är uppbyggd på så sätt att det blir olika följdfrågor beroende på om man svarat ”ja” eller ”nej” på om man har skolbiblioteksresurs. Det är väldigt få svar på ”nej-sidan”, om ens några.

Att inte besvara frågor i en enkät kan också tolkas som svar… eller? Vad tror du?

Återkommer med svarande rektorers egna tankar kring skolbibliotek// Pia Malmberg-Kronvall

Annonser

Ett svar to “Rektorer om skolbibliotek i vår webbenkät”

  1. Vad är ett skolbibliotek – enkät”resultat” rektorer « Bibliotek i skolor i Kalmar län – styrdokument, debatt, forskning, goda exempel Says:

    […] Regionbiblioteket i Kalmar län har skickat ut en webbenkät till rektorer på kommunala skolor och till friskolor, nya mandatperiodens politiker inom ”skola” respektive ”kultur” samt till Kalmar läns 12 bibliotekschefer.  Jag har tidigare skrivit på denna blogg om vad rektorerna skrev i de öppna frågorna, positivt , och om den låga svarsfrekvensen. […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: