GY 2011 inklusive bibliotek i Kalmar – men i styrdokumenten?

Måndag morron 7 februari parkerade jag min saltinbakade bil på kajen utanför Kalmarsalen. Medan jag hängde på mig ryggsäcken och tog famnen full med Svensk Biblioteksförenings ”Rekommendationer för kvalitetsarbete för bibliotek i grund- och gymnasieskolan”  hann jag se ut över ett Öland i disig, vacker vintersol. Flaggorna smattrade i den tilltagande vinden.

Väl inne i Kalmarsalens foajé sällade jag mig till den handfull lindbloms/lime/neongröna ryggar – vår lokala GY 2011-trupp – som fick en sista genomgång kring registrering, logistik, lunchplatser, föreläsningslokaler för dagen. Där stod vi beredda, Regionförbundets lärandegruppAV-media, konferens, Regionbiblioteket, gymnasie- och högskoleansvariga, tillsammans med Linnéuniversitetets och RUC:s representant. Skolverket anlände med sitt entourage och soundcheckade uppe i Romanhallen.

Så kom de. Några till fots eller cykel, majoriteten i chartrade bussar. Drygt 800 pedagoger från södra Kalmar län och östra Blekinge. Och 12 gymnasiebibliotekarier från Kalmar, Blekinge och Kronobergs län!

Gymnasiebiblioteken finns med i regionala lärandefrågor
Lennart Werner, områdesansvarig för lärandefrågor på Regionförbundet i Kalmar län inledningstalade. ”Hos oss på Regionförbundet finns också Regionbiblioteket som bland annat nätverkar med gymnasiebibliotekarier ute i regionens skolor. De kommer för övrigt att träffas och ha ett eget seminarium under eftermiddagen som är utanför Skolverkets program. När man säger bibliotek tänker man instinktivt på böcker men moderna bibliotek innehåller så mycket fler tjänster än bara böcker. Vi vill utveckla biblioteken till fysiska och digitala mötesplatser för livslångt lärande och varför inte grundlägga dessa vanor hos ungdomarna redan under gymnasieåren!”

Examensmål och ämnesplaner – utan bibliotek?
Examensmålen för högskoleförberedande innehåller skrivelser som lyder ”i utbildningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla förmågan att söka, sovra och bearbeta information med källkritiskt medvetenhet”.

Ämnesplanerna för engelska, samhällskunskap, svenska, svenska 2, historia, naturkunskap anger att eleven ska ”söka, värdera, välja och tillägna sig innehåll från olika källor för information, kunskaper, upplevelser”.

Men inte ett ord om bibliotek eller bibliotekarier. Samtidigt som vi vet från massor av forskning, nationellt och internationellt, att det är när pedagoger och bibliotekarier samverkar fullt ut som eleverna når en större måluppfyllelse och är bättre rustade för högskolestudier.

Hur går det ihop att detta samband inte syns i GY2011?

GY2011-seminarium med pålästa, helhetstänkande, lösningsfokuserade, uthålliga gymnasiebibliotekarier
Vi jobbade intensivt under eftermiddagen med att granska examensmål, ämnesplaner, gymnasiearbete ur ett biblioteksperspektiv. Jag redovisar i kommande blogginlägg – det är bara att återkomma!

Vi diskuterade skollagens ”tillgång till skolbibliotek”, scannade av arbetet med att ta fram kriterier hos olika myndigheter och organisationer. Efter tips från utbildningsdepartementet läste vi 2009/10:165 propositionens del med motivtext till lagen på sidan 284. 

Avsnittet om skolbibliotek klistrade vi in i Wikipedias artikel om skolbibliotek. Vi tyckte att den tidigare texten behövde revideras, milt uttryckt. Där stod ”skolbibliotek, ett bibliotek i en skola”.

Vi skickade in digitala frågor till Skolverket – dem kommer jag också att publicera här, framöver. Vi hörs! // Pia Malmberg-Kronvall

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: