GY2011 ur gymnasiebibliotekariers perspektiv

Skolverkets information och implementering av GY2011 för målgrupp lärare har under förmiddagen gett en övergripande information. Eftermiddagen bjöd på fördjupningar för respektive program. Vi gymnasiebibliotekarier samlades för att fördjupa oss på tvären – vad är gemensamt för högskoleförberedande program; vad är särskilt värt att uppmärksamma när det gäller de yrkesförberedande; vad i vilka ämnesplaner måste vi ha extra koll på och gymnasiearbetet! Vilka strategier behöver vi tänka på för att finnas med i våra skolors implementeringsarbete kring GY2011

Strategier för en gymnasiebibliotekarie
Vi riskerar alltid att det uppfattas som att vi talar ”i egen sak”, att vi är jäviga, när vi hävdar eller kräver resurser, planering, utrymme för biblioteket i skolans värld. Därför behöver vi tänka och verka strategiskt. Till exempel så här:

  • utgå alltid från styrdokument, hitta skrivningar som pekar mot och understödjer bibliotekets vikt för måluppfyllelse
  • bli expert på examensmål, gymnasiegemensamma ämnesplaner och ett urval andra ämnesplaner, gymnasieförordningen. Ha hyfsad koll på skollagen.
  • bibliotekarien har ett helhetsperspektiv över skolans program och ämnen jämfört med programrektorer och ämneslärare, visa det och erbjud det som en tillgång när skolledningen arbetar med övergripande skolfrågor!
  • hänvisa till skollagens ”tillgång till bibliotek oavsett skolform” och motivtexten ”ett bibliotek är en gemensam och ordnad resurs av medier och information…. ingår i skolans pedagogiska verksamhet med uppgift att stödja elevernas lärande…”

Fortsättning följer.
// Pia Malmberg-Kronvall

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: