”Inte utan mitt skolbibliotek”

… är rubriken till en skön artikel i Skolledaren, skriven av Filippa Mannerheim.  Nr 2 2011.

Skolbibliotek en mänsklig rättighet på Snösätraskolan, Rågsved

”Ett välfungerande skolbibliotek är inte bara böckerna i hyllan utan handlar om ett riktigt bra samarbete mellan lärare, bibliotekarie och skolledning, säger Elisabeth Ljungdahl. Det har vi jobbat för här på skolan.” Elisabeth är bibliotekarie på Snösätraskolan, Rågsved.

Hennes rektor, Viktoria Hallén, säger ”Jag brukar säga att det är en mänsklig rättighet att få möta litteratur. Det ska vara lätt för eleverna att låna en bok på skolan och utbudet ska vara anpassat till dem.
-Så blir det ju inte riktigt om eleverna bara använder sig av folkbiblioteket. Där har man ju inte alltid möjligheten att svara upp mot skolans specifika behov.”

Svensk biblioteksförening om skolbibliotek i Skolledaren nr 2 2011
Vi tror att öppna, bemannade skolbibliotek dessutom kan spela en aktiv roll att utjämna skillnader mellan elever och bidra till att fler får chansen att nå kunskapsmålen.” Detta skriver Niclas Lindberg och Gunnel Olsson i artikel där det också står ”Vi vet dessutom att skolbiblioteken av många upplevs som en neutral plats – en form av fristad – där man inte står i beroendeförhållande eller blir bedömd. Vi tror att den typen av lärplatser är av stor betydelse för många elever och bidrar till att stimulera deras vilja och möjlighet till lärande.
.” Läs hela artikeln här

Ett oerhört viktigt och träffsäker argumentering skriver de mot slutet av sin artikel: ”Sammantaget ger undersökningen en tydlig bild av skolbiblioteken som ”arbetsbibliotek. Så gott som ingen ifrågasätter betydelsen av väl fungerande universitets- och högskolebibliotek. Det borde vara lika självklart att förstaklassaren ska ha samma tillgång till det stöd ett skolbibliotek kan ge som en universitetsstuderande. ”

Sprid detta till rektorer och andra beslutsfattare i din omgivning! 
// Pia Malmberg-Kronvall

Annonser
Publicerat i Resurser. Etiketter: . Leave a Comment »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: