Ny skolförordning

Nyaste skolförordningen kom ut i tryck för någon vecka sedan! Skolförordningen är styrdokumentet från regeringen till skolhuvudmän i kommuner och för friskolor. Den senaste är utfärdad 24 februari 2011 –   SFS 2011:185 –  och träder i kraft 15 april 2011 och ska tillämpas från 1 juli 2011.

Strategiskt att läsa igenom skolförordningen också

Jag skrev det om den nya gymnasieförordningen som kom tidigare år och det gäller givetvis även för skolförordningen också: Här finns alla bestämmelser som rör drift, underhåll och innehåll av gymnasieutbildning i Sverige – lärotider, betyg, ämnesplaner, stödåtgärder, arbetsplatsförlagt lärande och så vidare. Torr men intressant läsning om man jobbar i branschen. Även om man inte har den som återkommande kvällslektyr är det strategiskt att känna till den och dess innehåll.

Lärverktyget skolbibliotek

Det diskuteras mycket och på många olika fronter eller nivåer för att få fram en definition på vad  nya skollagens ”alla elever ska ha tillgång till skolbibliotek oavsett skolform” innebär i praktiken. I både gymnasie- och skolförordningen räknas skolbibliotek som ett lärverktyg under avsnittet för Bidrag till enskilda huvudmän 14 kap. 4 § Grundbelopp […] vid tillämpning av dessa bestämmelser ska ersättning för  […]   under punkten 2 står det: Lärverktyg – avse kostnader för läroböcker, litteratur, datorer, maskiner som används i undervisningen, skolbibliotek, studiebesök och liknande kostnader.

Uppgradering! 

Nog är det väl en uppgradering att skolbibliotek finns i samma grupp lärverktyg som läroböcker, litteratur och datorer, jämfört med som det står i skollagen ”Lokaler och utrustning samt tillgång till skolbibliotek”?

Eller beror denna tanke bara på att jag är ovanligt fredagsentusiastisk eftersom tranan kom med trangodis till Regionförbundets morronfika…

Oavsett orsak är det smart att lägga styrdokumentens begrepp på minnet. Och att använda dem i kontakter med beslutsfattare, vid formulering av handlingsplaner och liknande. Go!

// Pia Malmberg-Kronvall

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: