Vad är ett skolbibliotek – enkät”resultat” rektorer

Regionbiblioteket i Kalmar län har skickat ut en webbenkät till rektorer på kommunala skolor och till friskolor, nya mandatperiodens politiker inom ”skola” respektive ”kultur” samt till Kalmar läns 12 bibliotekschefer.  Jag har tidigare skrivit på denna blogg om vad rektorerna skrev i de öppna frågorna, positivt , och om den låga svarsfrekvensen.

Kommunal rektor eller friskolerektor

Det finns skillnader mellan hur kommunala rektorer svarar jämfört med rektorer på friskolor. Med undantag för en del enstaka frågor eller synpunkter i de öppna frågorna så är skillnaderna i allmänhet inte avgörande eller stora. Friskolerektorer i denna enkät har varit mindre positiva (30 % lägre) än kommunala rektorer när det gäller Nationella skolbiblioteksgruppens definition:

”Ett skolbibliotek kräver målmedveten och välplanerad pedagogisk användning av skolbiblioteket, elevers delaktighet, samsyn och samarbete inom personalen kring biblioteksfrågor, skolledningens engagemang i skolbiblioteket”

Friskolerektorer anser i högre grad att deras lärare har tillräcklig kompetens när det gäller IKT och informationskompetens. Kommunala rektorer verkar ha högre tilltro till sina lärares kompetens när det gäller språkutveckling och att arbeta läsfrämjande. En överväldigande majoritet finns för att det inte räcker med att skolan har datorer för elevernas behov av informationssökning och källkritik.

Skolbiblioteksresurser ger god insikt

Det man tydligt kan se är att de skolor som har skolbibliotek eller är intregrerade med folkbibliotek och som därmed har biblioteksutbildad personal är överlag mycket mer positiva. Det är också dessa rektorer som har svarat på alla öppna frågor kring skolbibliotek. Svaren vittnar om att man varit med och diskuterat, bearbetat och planerat kring skolbibliotek och dess roll i den pedagogiska verksamheten.

Hur gör vi för att nå dem som inte har erfarenhet av skolbibliotek och biblioteksutbildad personal??? Vi kan i alla fall börja med att få med dom på konferensen Skol[biblioteks]utveckling den 23 maj i Kalmar …

Återkommer med reflektioner kring svar från politiker och bibliotekschefer. // Pia Malmberg-Kronvall

Annonser

Ett svar to “Vad är ett skolbibliotek – enkät”resultat” rektorer”

  1. Skol[biblioteks]utvecklingsdagens gruppdiskussioner « Bibliotek i skolor i Kalmar län – styrdokument, debatt, forskning, goda exempel Says:

    […] folkbibliotek är inte medvetna om distinktionerna mellan uppdragen. Det var väldigt tydligt i de enkätundersökningar jag gjorde runt årskiftet. Också bland politiker i nämnderna, framförallt på kultursidan. Det […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: