Regional vision för grundskole- och gymnasiebibliotek

Igår var sista dagen för att ge synpunkter på ett förslag till vision och mål för grundskole- och gymnasiebibliotek som vi processat på flera sätt under detta läsår. Min mailbox var knappast överfylld. Från några har jag fått besked att man återkommer en bit in på höstterminen.

Personligen tänkar jag fortfarande som så att det är strategiskt att ha ett regionalt dokument antaget på politiskt nivå. Plus att det är särskilt viktigt i tider av omvälvning, magert budgetunderlag och när det gäller en fråga/verksamhet som spänner över flera förvaltningar inom kommunen.

Kommunens elever och bibliotek

Skollagen säger ”elever ska ha tillgång till skolbibliotek oavsett skolform”. Bibliotekslagen säger ”Kommunerna ansvarar för folk- och skolbiblioteksverksamheten”. En regionalt antagen vision kan användas som ett, av flera, kitt och verktyg för att få ett strukturerat, effektivt, ekonomiskt och elevfokuserat samarbete. På något sätt är det neutralare att utgå från enligt mitt sätt att se. Bibliotekslagen igen: ”Bibliotek och bibliotekshuvudmän inom det allmänna biblioteksväsendet skall samverka”. På vilka sätt? Gemensam katalog? Gemensam inköpshantering? Bibliotekspersonal som nätverkar? Trots att man kan ha olika huvudmän?!

Bibliotekslagen om läns-/regionbiblioteken

Ännu ett argument för att ha en regional vision för grundskole- och gymnasiebibliotek är att det inte ens inom bibliotekskretsar är självklart att läns-/regionbibliotek ska ge liknande stöd till gymnasiebibliotek som till folk- och skolbibliotek. Man kan tolka bibliotekslagens §10 till att inte omfatta gymnasiebibliotek  (”10 § Länsbibliotek, lånecentraler, högskolebibliotek, forskningsbibliotek och andra av staten finansierade bibliotek skall avgiftsfritt ställa litteratur ur de egna samlingarna till folkbibliotekens förfogande samt i övrigt samverka med folk- och skolbiblioteken och bistå dem i deras strävan att erbjuda låntagarna en god biblioteksservice.)

Genom en regional vision för både grundskole- och gymnasiebibliotek som antagits av ex en primärkommunal nämnd följer ett uppdrag att på regional nivå att bistå folk-, skol- och gymnasiebiblioteken. Och det kan man väl ha användning av på flera sätt och på flera plan.

Ge gärna synpunkter på visionens nuvarande version (se bifogad pdf-fil) och handlingsplan (pdf). Skicka till pkl(at)rfkl.se

Min vana trogen har jag wordle-at både vision och handlingsplan och lagt som illustrationer till detta inlägg. // Pia Malmberg-Kronvall

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: