Skolbibliotekarielyft 2012?

Bild på tecknad tyngdlyftare som lyfter skolbibliotekarier i vår region22 juni 2011 skickade jag ut en fråga till våra nätverk av skol- och gymnasiebibliotekarier i regionen om vi skulle göra en seriös satsning och vara med på ESF-utlysning, Europeiska socialfonden) med dead line 1 september 2011 – med sikte på ett skolbibliotekarielyft. Det var många som svarade JAAAAAA. Men – skulle vi hinna? Tack och lov innebär utlysningen att man söker för en mobiliseringsfas – tid för förankring och omvärldsbevakning.

Sammanfattningsvis har vi sökt ESF-medel för att under mobiliseringen göra en kartläggning av de behov av kompetensutveckling för idag och framtiden som yrkesverksamma bibliotekarier inom grundskola och gymnasium har. Rektorer, bibliotekarier, lärare, elever, myndigheter inom skola och handikapp involveras i denna kartläggning. Resultatet genomförs i form av utbildning av målgruppen som ger nya och uppdaterade nyckelkompetenser för målgruppen genom traditionell utbildning och e-möten. Nätverk över kommun- och länsgränser och transnationellt ska byggas upp via e-möten. Förutom att stärka skolbiblioteksfolks egen kompetens kommer projektets indirekta målgrupper, elever och lärare, få ökad kompetens och stöd i verksamhet och lärande. Visionen är att efter projektets slut kommer direkta och indirekta målgrupper att ha fått ökade möjligheter att påverka samhället i positiv riktning genom livslångt lärande, ökad läsförståelse digital kompetens och delaktighet. Deltagande är Blekinge, Kalmar, Kronoberg, Jönköping och Östergötlands län. Projektägare blir Regionbiblioteket/Regionförbundet i Kalmar län i samverkan med Länsbibliotek Sydost, Länsbibliotek Jönköping och Länsbibliotek Östergötland.

Tidplan

Beslut fattas först den 2 december 2011. Mobiliseringsfas pågår från januari 2012 till juli samma år. Kompetensutvecklingen planeras starta hösten 2012 och pågå till december 2013 uppdelat i 3 block. Utbildningarna ska varvas med fysiska möten och e-möten.  Jag återkommer med mer detaljer framöver!

Håll tummarna!
// Pia Malmberg-Kronvall

Annonser

2 svar to “Skolbibliotekarielyft 2012?”

  1. Monica Nilsson (@edvardina) Says:

    Skrev kommentar i går på tåget från mässan – men förmodligen försvann det hela med dålig nätkontakt:-) Vill bara förmedla några glädjerop över ert initiativ! Det behövs verkligen en satsning på ökad kompetens! Inte bara i den pedagogiska processen utan även i att ligga i framkant när det gäller it-verktyg i processen och ”förpackning” av färdigt resultat. Att utforska, lära och presentera skall vara lustfyllt och generera mer lärande för eleverna. Vi skolbibliotekarier skall vara ledare i denna process med stöd av kontinuerlig kompetenshöjning! Skolbibliotekarier är inte förvaltare av bokrum. Skolbibliotekarier är framåtblickande, initiativrika och nyfikna med sikte på att få våra elever informationskompetenta och redo för ett livslångt lärande!

  2. Pia Malmberg-Kronvall Says:

    Tackar, tackar! Det finns säkert många initiativ på flera håll i landet och alla är lika viktiga. Särskilt som vi fortfarande ”glöms” på nationellt skolhåll… men inte låter vi oss hindras av det 🙂


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: