Stor, bra och gemensam insats av Svensk Biblioteksförening och Nationella skolbiblioteksgruppen

Har du märkt av att Svensk Biblioteksförening och Nationella skolbiblioteksgruppen gjort en gemensam storsatsning för att öka kunskapen om skolbiblioteken i den nya skollagen? Över 8000 mottagare har fått eller kommer att få ett brev samt Skolinspektionens PM om skolbibliotek. Bland mottagarna finns skolledare, kommunpolitiker m fl.  Nedan ett par utdrag ur brevet:

” […] Att tänka på när du ska starta eller utveckla ett skolbibliotek:

  • Strategisk plan: Skolbibliotekets roll i skolan och delaktighet i verksamheten bör klart definieras och kopplas samman med läroplan och kursplaner. Det blir då naturligt att följa upp och utvärdera vad man gjort.
  • Personal i skolbiblioteket: Skolbiblioteket ska vara bemannat med för uppdraget utbildad personal som stöd för elever och pedagogisk personal.
  • Verksamhet: Skolbibliotekets pedagogiska roll omfattar skolans alla ämnesområden och olika delar som språkutveckling, läsfrämjande arbete och informationskompetens. […]

Och så avslutar man med dessa kloka ord: ”Att investera i välutbildad skolbibliotekspersonal är att investera i utveckling.”

Jag har tidigare skrivit om Skolinspektionens  promemoria som redogör för vilka krav de ställer för att elever ska anses ha tillgång till skolbibliotek i samband med sitt tillsynsarbete.

Brevet till skolledare och beslutfattare kan du läsa i sin helhet som pdf här.

Skolinspektionens promemoria som pdf här.

Detta är ett strålande tillfälle att ta kontakt med rektor, lärare, biblioteksråd för att diskutera hur de ser på innehållet i brevet och framförallt – hur de planerar att förhålla sig till ett besök från Skolinspektionen när det gäller verksamhet med skolbibliotek – tar du det? // Pia Malmberg-Kronvall

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: