Biblioteksböter till skolor utan bibliotek…

Ekot i Sveriges Radio om skolbibliotek och SkolinspektionenSkollagens skrivning om ”tillgång till skolbibliotek” tyckte bland annat jag är alldeles för blek. Men nu börjar jag känna att det är vind i seglen på fronten för skolbibliotek. Skolinspektionens chef Ann-Marie Begler intervjuades i Sveriges Radios Ekot i förra veckan.

”Skolinspektionen kommer att tvinga skolor som inte har skolbibliotek att skaffa det. Det säger Skolinspektionens chef Ann-Marie Begler, efter uppgifter i Ekot och andra medier om att många skolor inte har speciella bibliotek för eleverna.”

Skolinspektionen kan ge vitesförläggande till de skolor som inte organiserar för bibliotek  ”att eleverna ska ha tillgång till ett bibliotek i skolans lokaler eller på rimligt avstånd. Där ska finnas skönlitteratur och fackböcker, och även IT och andra medier. Biblioteket ska vara anpassat till elevernas behov, främja elevernas språkutveckling och stimulera till läsning”.

I våras kunde jag fortfarande uppleva att en hel del rektorer och beslutsfattare inom skolor sköt skolbiblioteksfrågan gladeligen ifrån sig. Man hade ju så mycket annat och viktigare att organisera. Och visst var det så med så många reformer och styrdokument att omsätta till praktikens kärnverksamhet.  Absolut. Nu verkar skolan och samhällsklimatet mer moget att ta itu med skolbiblioteksfrågan.

I Ekot:s inslag säger man att Skolinspektionen redan avslagit flera ansökningar om att starta nya skolor, för att de inte haft skolbibliotek med i sina planer. Läs om inslaget här. Du kan lyssna via denna länk.

Annonser

Ett svar to “Biblioteksböter till skolor utan bibliotek…”

  1. Christer bergqvist Says:

    Nu har vi chansen att vara offensiva på alla fronter och verkligen lyfta skolbiblioteksfrågan


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: