Skolbibliotek i debatt – gillar vi det?

Den senaste tiden har skolbibliotek funnits med i olika former av media. Ryktet spred sig redan i Borås på Mötesplats inför framtiden – att Expressen skulle göra en artikelserie om SKOLBIBLIOTEK. Och vi var många som blev glada och smått upprymda!

Kulturnytt om skolbibliotek

Så kom inslaget i P1:s Kulturnytt den 26 oktober… där en entusiastisk och mycket bokintresserad och – initierad rektor för en friskola berättar om hur hon deponerat sin egen boksamling till skolans bibliotek. Vilket fick många av oss att bli rätt upprörda på skolbib-listan. Bland annat för att ingen skolbibliotekarie tillfrågats som expert. Räcker det inte med Madeleine Hjorth från Nationella Skolbiblioteksgruppen? Eller att Skolinspektionens representant står fast vid att skolbibliotek är lagstadgat? Någon som funderat över att Kulturnytt valde just ut denna friskola för att spegla hur det kan gå till när friskolor försöker uppfylla lagen? Plus att sagde rektor även säger att om rektorn inte själv har gedigen kunskap om litteratur bör man nog delegera uppdraget. Sen kan man till och med tycka att alla skolor borde gå så långt som att föreslå att en utbildad bibliotekarie köps in för att driva ett bibliotek som del av en professionell pedagogisk verksamhet…

Expressen om skolbibliotek

Redan 25 oktober kom första artikeln om skolbibliotek i Expressen. Det började med hur en popstjärna i England kommer tillbaka till sitt gamla skolbibliotek för att lämna tillbaka en bok, som betytt mycket för honom genom åren. Lika stor betydelse hade skolbiblioteket för honom. Nästa kändis som talar om skolbibliotek är en akademiledamot, Kristina Lugn. Hon arbetade som skolbibliotekarie i mitten av 1970-talet. (men var hon utbildad! ;-).

Så var det då dags för Expressen.tv – del 3 Biblioteket som försvann. Annina Rabe, litteraturkritiker och engagerad i frågan bland annat, Gunilla Hammar Säfström, lärare i klass 9 bland annat, Fredrik Segerfeldt, liberal debattör. Men ingen skolbibliotekarie. Den liberale mannen kläcker ur sig både det ena och det andra, Domusnostalgi, egoperspektiv, skolbibliotek ett skyddsrum i högstadieskolornas korridorers krigszoner och att nu finns ju lap-tops i så gott som varje skolelevs knä – så varför behövs skolbibliotek. Både Annina Rabe och Gunilla Hammar Säfström ger honom kloka och lugna svar på tal – att en människa, lärare och bibliotekarie, vida överträffar en dator när det gäller att vägleda till litteratur, informationskompetens, kritiskt granskande och synsätt, att detta inte är något som kommer till eleven per automatik bara för att hon/han har en lap-top.

Vad är en skolbibliotekarie

Nej, det finns ingen definition i skollagen, möjligen kan man tolka fram en ur förarbetet till lagen. Vi behöver all draghjälp som finns att få och som talar för vikten av att ha både skolbibliotek och skolbibliotekarie. Men vi kan inte alltid räkna med att det är vi själva som står för formuleringar och tolkningar. För vi är jäviga och kan därmed lätt hamna i en sits där det tolkas som att vi talar i egen sak. Oavsett hur väl underbyggda argument vi använder från lagar, forskning och egna mångåriga erfarenheter.Lätt att bli uppbragd, förbannad, trött – men aldrig att man ska ge upp – särskilt inte nu när det finns folk utanför våra egna väggar vill ta debatt med och för oss.

Tycker jag, Pia Malmberg-Kronvall. Vad tycker du?

Annonser

Ett svar to “Skolbibliotek i debatt – gillar vi det?”

  1. Skolbibliotek i debatt – gillar vi det? « Bibliotek i skolor i Kalmar län ... | BiblFeed | Scoop.it Says:

    […] Skolbibliotek i debatt – gillar vi det? « Bibliotek i skolor i Kalmar län … Så kom inslaget i P1:s Kulturnytt den 26 oktober… där en entusiastisk och mycket bokintresserad och – initierad rektor för en friskola berättar om hur hon deponerat sin egen boksamling till skolans bibliotek. Source: bibliskolorikalmarlan.wordpress.com […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: