Bib meet om Smartboard istället för disk på gymnasiebibliotek

23 november 2011 var det ett Bib meet kring skolbibliotek i Stockholm. Bib meet är inspirerat av Teach meet som startat på olika håll i landet (framförallt i storstäder). Ett Bib meet består av bibliotekarier som kort berättar och delar med sig av ett arbetssätt, metoder, framgångar, en frågeställning. Det finns publik i lokalen samtidigt som allt filmas, taggas och publiceras digitalt så att fler kan ta del av det hela.

Smartboard i biblioteket på Nacka gymnasiumBiblioteket på Nacka gymnasium

Elisabeth Brandberg och Maria Åsberg berättade om hur de börjat använda en smartboard i biblioteket på Nacka gymnasium. De arbetade sedan tidigare ute i klassrummen med undervisning kring informationsökningar och källkritik. Där fungerade det mycket bra. Men när enstaka elever eller grupper kom till bibliotek hamnade eleven i en mer pasiv roll medan bibliotekarien satt på andra sidan disken och visade på sökord och databaser.

En-till-en-datorer

När skolan infört en-till-en-datorer på skolan blev det uppenbart att skolan behövde anpassa både sina metoder och lokaler till det nya arbetssättet. Ett mycket fysiskt tecken var den rad av elever som satt på knä framför bibliotekets informationsdisk och med sina datorer på disken.

Bibliotekarierna kontaktade då skolans it-pedagog och it-chef för att diskutera att det var läge att testa en smartboard – med touch-, skriv- och sparfunktioner. Tillsammans tog man fram goda argument och gick till skolledningen. Så fick man en smartboard på prov i biblioteket.

Elevaktiv metod med smartboard

Den stora informationsdisken ersattes av 2 mindre ”info-points” och en flyttbar smartboard. Nu gör elever och bibliotekarier sökningar tillsammans. Alla övriga i gruppen kan följa med i sökningarna. Man utgår alltid från bibliotekets hemsida som start och utgångspunkt. Bibliotekarierna kan visa finlir, avgränsningar, olika sökmetoder i databaser, Libris, katalogen och digitala uppslagsverk. Sökningarna sparas i smartboardens notebook. Filen kan laddas ner på ett usb eller skickas via e-post till eleven som sedan kan fortsätta på sin egen en-till-en-dator.

Många gånger har man sett att andra elever i biblioteket också snappar upp söktips, nya databaser och andra informationskällor av bara farten.

Se hela deras inlägg, resultat och reflektioner via Stockholms Tuben. http://tuben.edu.stockholm.se/play.php?vid=331

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: