SKL-rapport: Det moderna skolbiblioteket – en framtidsskiss

SKL – Sveriges kommuner och landsting – gav i början av året ett uppdrag till Krister Widell och Mats Östling att göra en rapport kring skolbibliotek i Sverige med utgångspunkt i skollagen. Arbetet har löpande publicerats via bloggen Obegränsade rummet .

Rapporten delades ut på Bok & Biblioteksmässan i förra veckan och du kan hitta den på deras blogg via denna länk

Elever ska ha tillgång till skolbibliotek

Jag var en av alla som blev jätteglad när elevers tillgång till skolbibliotek kom med i skollagen! Glädjegraden sänktes dock rätt rejält när det kom till den faktiska skrivningen, både i lagtext och förarbete. ”Enligt förarbetena till skollagen måste tillgången till skolbibliotek kunna anordnas på olika sätt beroende på de lokala förhållandena vid varje skola. Som exempel anges att en liten skola i glesbygd eller en nystartad skola med få elever kan ha helt andra förutsättningar och behov av lösningar än en storstadsskola” (ur Skolverkets juridiska vägledning om skolbibliotek)

Skolbibliotek ur ett SKL-perspektiv?

SKL, Sveriges kommuner och landsting, är en intresseorganisation. Det kan vara viktigt att komma ihåg det när man läser Widell och Östlings slutrapport. Det är kommunens ekonomi som till viss (stor?) del avgör hur ”skolbibliotek” prioriteras i konkurrens med lärarlöner, gymnastiksal, skolbussar, skolmat, läromedel, datorer med mera. Det är ingen lätt ekvation ens i rika kommuner. Den kan bli riktigt knivigt i fattigare kommuner. Ännu svårare blir det för glesbygdskomuner.

Kapitel 1 – Rummet

I rapporten beskrivs på ca 2 A4-sidor ”Rummet”. Underrubrikerna är minst lika intressanta som innehållet enligt min mening…

  • Det fysiska rummet och bristande tillgång på resurser
  • Det fysiska rummet och bristande tillgång till kompetens
  • Det fysiska rummet och bristande medverkan i det pedagogiska arbetet
  • Det fysiska rummet och exponering av resurser
  • En frizon för elever
  • Det digitala rummet – en nödvändighet

(Skol)bibliotekets fysiska och digitala rum

Redan när offentlig verksamhets digitala utveckling låg under myndigheten Verva anammade jag och försökte sprida inställningen att ”webben är en del av verksamheten”. Trots att drygt 6 år gått sedan dess är det låååååååång väg kvar till att det fungerar så, till och med när det gäller bibliotek 🙂

Meeeeeen – jag blir allt lite fundersam på hur Widells och Östlings rapport så lägger tonvikt vid det digitala skolbiblioteket. Visst, det är bra att komma bort från Skollagens betoning av skolbibliotek som ett fysiskt rum och utan definition av en skolbibliotekaries kompetens som nödvändigt för att få till en skolbiblioteksfunktion på riktigt.

Meeeeen – har man tänkt på de riktigt små barnen? Hur går det för en 7-åring att ha boksamtal via interaktiva skrivtavlor, forum och chattar? Har man funderat/studerat på detta med litteracitet? Är jag konspiratoriskt överkänslig om jag anar en fara i att ett rektorsområde, en kommun, en friskola, en region låter en ”leverantör” konstruera ett digitalt bibliotek bemannat av… virtuell personal?

LÄS RAPPORTEN – DISKUTERA MED DIN SKOLLEDNING

Både din skolledning och din kommuns skolpolitiker kommer att läsa denna rapport. Den tar upp oerhört viktiga och för skolbiblioteksverksamhet avgörande frågor. Vad tycker du är bra i rapporten? Vad har du andra synpunkter om? Vad håller du med om? Är det något du tycker tvärtemot?

Alla som jobbar med skolbibliotek på olika sätt bör läsa rapporten noggrannt, diskutera med kollegor, lärare och framförallt med skolledning och andra beslutsfattare. Gör listor över vad du håller med om, vad du inte håller med om. Skissa på hur det skulle kunna se ut i ditt rektorsområde och på din skola när man utgår från rapporten. Koppla det till de åldersgrupper som finns på din skola. Vad skulle skolbiblioteksverksamheten behöva för resurser för att genomföra intentionerna?

Kommentera gärna – vore kul att få igång en regional debatt.
// Pia Malmberg-Kronvall

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: